Inrikes.

2019-05-27 11:15
Bild: Jessica Gow/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Därför tappade Fi sitt mandat

Det blir ingen andra mandatperiod för Feministiskt Initiativ. Med under en procent av rösterna ryker deras plats i parlamentet. Men enligt partiets grundare Gudrun Schyman är inte detta slutet för partiet:

– Vi är inte ett parti som enbart bevakar våra parlamentariska positioner. Våra medlemmar är aktivister som kämpar för en verklig förändring, på alla nivåer i samhället.

Fi:s partiledare Gudrun Schyman säger dagen efter katastrofvalet till Dagens ETC att hon naturligtvis är besviken över att Fi åker ut ur Europaparlamentet, men är inte särskilt förvånad. 

– Vi har sett den här tendensen ända sedan riksdagsvalet. De politiska vindar som blåste då, de blåser kraftigt även nu. Men det här visar egentligen bara att vi har mycket att ta oss an framöver, för att mota de konservativa, militaristiska och högerextremistiska krafterna i samhället.        

Feministiskt initiativ kommer att göra en ordentlig eftervalsanalys, men Gudrun Schyman säger redan nu att de röd-grön-rosa partierna som vill åstadkomma en verklig förändring, måste gå samman och sluta politiska allianser.  

– Jag tror att vi, de partier som vill och vågar ta en mer radikal ställning – vi som tar med den ekonomiska politiken i analysen av vad som krävs för verklig förändring – att vi måste mobilisera tillsammans för att nå ut till väljarna och uppbåda ett ordentligt motstånd mot högerpopulismen. Jag tänker framförallt på Fi, V, MP och det här nya Partiet Vändpunkt. Vi måste alla höja blicken från partiegoismen för att nå framgång.    

Inte slutet för FI

Gudrun Schyman ser inte bakslaget i Europaparlamentsvalet, vilket kommer direkt efter bakslaget i det svenska riksdagsvalet, som dödsstöten för Feministiskt initiativ. Detta eftersom hon menar att Fi är så mycket mer än ett parlamentariskt parti. 

– Vi är inte ett parti som enbart bevakar våra parlamentariska positioner. Våra medlemmar är aktivister som kämpar för en verklig förändring, på alla nivåer i samhället. Det var dessutom inte många dagar sedan den allmänna rösträtten fyllde 100 år i Sverige. Jämställdhetsförespråkarna förväntade sig knappast då att deras representanter skulle ge upp för att de mött ett par bakslag.   

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Långt ifrån spärren

Feministiskt intiativ får bara 0,8 procent, enligt det preliminära valresultatet. Ett resultat som inte på långa vägar räcker för att nå spärren på fyra procent.