Hälsa.

2018-07-22 16:30
En faktor som bidrar till stress som tillkommit i modern tid är ständigt tillgängliga mobiltelefoner, menar Henrik Jörntell. Bild: Christine Olsson/TT
En faktor som bidrar till stress som tillkommit i modern tid är ständigt tillgängliga mobiltelefoner, menar Henrik Jörntell.
Puffetikett
Dagens ETC

Därför måste vi vila hjärnan

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hur hanterar du mobil och sociala medier under semestern?

Joakim Hållberg, 35, varuhuschef. Bor i Västerhaninge.

Bild: Johanna Klövfvermark

– Jag håller på med den hela tiden. Jag brukar kolla nyheter eftersom jag vill vara uppdaterad på vad som händer. Kanske speciellt om det är en viss händelse som jag vill följa. Som det här med pojkarna i grottan i Thailand, då gick jag in och kollade om det hänt något varje kvart typ. Jag tänker att det ibland kan vara lite stressande, men jag har stängt av alla notiser, utom sms, från mina sociala medier, Snapchat, Whats app, Facebook och sånt. Det är för att jag inte vill bli störd av det, jag vill bestämma själv när jag ska kolla.

Monica Morenius, 40, lärare. Bor i Knivsta.

Bild: Johanna Klövfvermark

– Jag försöker dra ned på det, men det är klart att den finns ju där hela tiden. Men på semestern försöker jag att inte hålla på med sociala medier så mycket. Det är mer att jag använder den när jag lyssnar på poddar och sommarprat. Jag har stängt av alla notiser eftersom jag inte vill att mobilen ska ska styra mitt liv. Jag tittar när jag känner för det.

Ingrid Borggren, 60, journalist. Bor i Stockholm.

Bild: Johanna Klövfvermark
Bild: Johanna Klövfvermark

– Jag är för det mesta ”på” och jag har svårt att stänga av. Men jag brukar snabbt bläddra igenom allt och jag lajkar bara personer som jag tycker om. Det blir ju att jag läser en hel del nyheter via telefonen och i sociala medier också. Det är mycket nyhetsflashar och notiser. Men jag har stängt av ljudet på allihop för de där plinggrejerna blir jag stressad av. Men jag har alla apparna kvar.

Tommy Andersson, 60, enhetschef på LO. Bor i Stockholm.

Bild: Johanna Klövfvermark

– Det är som vanligt. Jag avviker inte från vardagen något särskilt. Jag följer nyheter och givetvis Facebook, Instagram och sådana appar, och jag brukar även kolla mejlen. Allt finns ju i telefonen så det blir en del. Push-notiser, de har jag tagit bort för jag orkar inte med det, det blir för mycket. Nyfikenheten får styra när jag kollar. Men jag hanterar det med sunt förnuft och jag känner mig inte stressad av det.

Kronisk stress och hjärnan

I hjärnan finns runt 100 miljarder nervceller som är sammankopplade i stora nätverk. Deras uppgift är att ta emot, bearbeta och skicka iväg signaler. För att hjärnan skall fungera krävs att kommunikationen mellan nervcellerna fungerar bra.
Men vid kronisk stress förändras hjärnan och det tar lång tid för den att återhämta sig eftersom nya förbindelser mellan nervceller måste skapas.

Forskare har även visat att personer med utmattnings-syndrom har en förtunnad hjärnbark i ett visst område i pannloben. Pannloben är viktig för vår koncentrations-förmåga, vår förmåga att organisera och planera det vi ska göra.

Källa: Hjärnfonden