ANALYS.

2017-11-30 18:00
Bild: Thomas Johansson/TT

Därför bör Sverige inte förbjuda nazistiska NMR

”Beväpna er, vi ligger i ett raskrig i dagens samhälle”, sa en tungt kriminell 19-årig NMR-nazist nyligen i en poddsändning. Hans ord påminner oss om varför denna våldsamma rörelse måste stoppas. Men att följa Finlands väg och förbjuda NMR riskerar att bli kontraproduktivt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Även Finlands Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen anser att man inte ”bör ge utrymme för våldsamma och öppet rasistiska organisationers verksamhet i det finländska samhället”. Han fällde uttalandet när en finsk tingsrätt på torsdagen klubbade igenom ett organisationsförbud mot NMR.

Det är vanskligt när poliser ger sig in i den politiska debatten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Historiskt är det endast vänsterpolitisk organisering som på lång sikt underminerat högerextremisternas politiska bas men det finns ingen tid till att vänta. Det krävs akuta åtgärder, frågan är vad?

Samtal kan hjälpa avhoppare ut ur rörelsen men det är näst intill omöjligt att resonera med en övertygad nazist. Om Sverige skulle förbjuda NMR riskerar det att göda organisationens martyrroll och driva på sekterismen. NMR kan radikaliseras ytterligare och, som finska Säpo varnat för, gå under jorden. Självklart ska inte deras hot om terrorism styra svenska lagstiftares agerande. Men ett förbud kan skapa fler problem än det löser.

I Tyskland är lagarna stenhårda men likväl har de en stark naziströrelse. Lagom till jul avslutas rättegången mot den sista överlevande medlemmen i den nazistiska terrorgruppen NSU. På grund av den tyska säkerhetspolisens inkompetens och ovilja att prioritera hotet från höger lyckades terrorcellen mörda nio män med invandrarbakgrund och en poliskvinna.

Redan nu har flera svenska banker, Facebook och andra nättjänster blockerat naziströrelserna. Det är effektivt när deras ekonomi lamslås men frågan är om det även behövs nya lagar?

I första hand bör vi se till att gällande lagstiftning efterlevs. Det finns all möjlighet att redan idag åtala nazistiska bombdåd och asylbränder med hänvisning till terrorlagstiftning. Säkerhetspolisen måste prioritera denna typ av terrorbrott, vilket de hittills inte gjort. Det är till exempel obegripligt hur Säpo spanade på de NMR-kopplade nazisterna under förberedelserna inför bombdåden på västkusten men inte lyckades stoppa dem i tid. Sådana problem löses inte med ett organisationsförbud.

I höstas var SD-ledaren Jimmie Åkesson först ut av riksdagspartierna att vilja förbjuda NMR. Han framstår som mer salongsfähig om han distanserar sig från sin högerflygel. Men inom hans eget parti sitter åtminstone åtta kommunpolitiker kvar på sina poster trots att de haft ekonomiskt samröre med NMR, visade Dagens ETC:s granskning i höstas.

Fler riksdagspartier har under hösten stått bakom Åkessons linje och i samma andetag även velat förbjuda vänstergrupper. Det är ett tveeggat svärd.

När de är klara med de våldsamma elementen i machovänstern riskerar fler vänstergrupper att drabbas. Vi får aldrig glömma när Mona Sahlin, i rollen som regeringens expert på extremism, jämförde vänsterförbundet Allt åt alla med terroristen Anders Behring Breivik.

I den högerextrema miljön är rasideologin och antisemitismen beständig men organisationerna kommer och går. Nationalsocialistiskt front bytte namn till Folkfronten och bildade sedan Svenskarnas parti för att några år senare försvinna. Nu har många av medlemmarna strömmat till NMR. Ett förbud är endast effektivt tills samma gruppering, likt en hydra, dyker upp under två nya namn.

Intentionen med den svenska hetslagstiftningen är att lamslå extremhögern. Problemet är att de nazistiska rörelserna vet exakt var gränserna går för att inte bli åtalade. Verkligheten har förändrats och istället för organisationsförbud förordar många jurister en skärpning och utvidgning av lagen om hets mot folkgrupp. Men då måste den moderna nazismens uttryck, gester och symboler inkluderas. Det borde göra det näst intill omöjligt att vara nazist på allmän plats i Almedalen såväl som utanför Bokmässan.