Politik.

2016-02-01 09:26
Avdragen för rut, rot och bolåneräntor nådde nya rekordsiffror 2015.    Vinnarna är villaägare  i Danderyd med  hemtjänst, som förra året håvade in 7 300 kronor i  månaden med de nya bidragen. Bild: Bertil Ericson / TT
Avdragen för rut, rot och bolåneräntor nådde nya rekordsiffror 2015. Vinnarna är villaägare i Danderyd med hemtjänst, som förra året håvade in 7 300 kronor i månaden med de nya bidragen.

Danderydsborna toppar bidragsligan

Danderyd slog rekord i rut, rot och ränteavdrag 2015. En genomsnittlig familj kan få skattelättnader på drygt 7 300 kronor i månaden. I norrländska Malå där medelinkomsten är hälften av den i Danderyd är situationen helt annorlunda. Malåfamiljen får bara tillbaka knappt 2 000 kronor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?

Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!

2014 granskade Dagens ETC Danderydsbornas skatteavdrag. Artikeln om ”det nya Bidragssverige” visade att en genomsnittlig familj fick tillbaka många tusen av staten varje månad. Trots regeringsskifte är situationen densamma i dag. Ny statistik från Skatteverket visar att rut och rot slog rekord 2015. Och precis som tidigare år är det Danderydsborna som drar av mest i landet. Det är också de som gör störst ränteavdrag på bolånen. En genomsnittlig Danderyds­familj som gör avdrag för rot, rut och ränteavdrag får tillbaka runt 7 300 kronor av staten varje månad. Det är varken problematiskt eller konstigt, menar Isabella Hökmark (M), riksdagsledamot, Danderydsbo och ordförande i kommunens byggnadsnämnd.

– Det är många som köper rut- och rot-tjänster vilket jag tycker är bra. Det har skapat många arbetstillfällen och det bästa man kan göra om man har pengar över är väl att anställa någon. Man ska också veta att många med något lägre inkomster runt om i landet använder rut och rot, säger Isabella Hökmark.

Betydligt lägre

Men avdragen är betydligt lägre i glesbygdskommuner med låg inkomst. I Norrländska Malå är medelinkomsten hälften av den i Danderyd. Den genomsnittlige Malåbon tjänar under 250 000 kronor om året medan en medelinkomsttagare i Danderyd drar in nära en halv miljon kronor. I Malå är också avdragen för rut och rot de lägsta i landet. Även ränteavdragen är små. En genomsnittlig Malåfamilj gör avdrag på runt 1 900 kronor för rut, rot och räntor på bolån.

– En orsak till att det är lägre är väl förmodligen för att det är billigare häruppe. Sedan kan det ju vara så att i rika Danderyd har man råd med mer än vad vi har. De som nyttjar rot hos oss har kanske använt det för att man behöver det, inte för att man vill lyxa till sin bostad, säger Malås kommunalråd Martin Nohrén (S).

Vänsterpartiet är numera det enda riksdagsparti som vill slopa rut helt. Även rot-avdraget bör göras om och ränteavdragen trappas ner menar partiet. Ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson är starkt kritisk till att så mycket skatte­pengar går till rika kommuner som Danderyd.

– Man kan säga att detta är avdrag som har en omvänd politisk effekt. Det är en fördelningspolitik som är helt omvänd och felaktig, säger Ulla Andersson.

Förändringar i rut och rot

Från och med i år gäller dock vissa förändringar i rut och rot. Rot-avdraget sänks från 50 till max 30 procent av arbets­kostnaden. Maxbe-lopp för rut blir 25 000 kronor istället för 50 000 kronor och tjänster som matlagning och barnpassning slopas. Isabella Hökmark är kritisk till förändringarna och hon menar att regeringen borde låtit avdragen vara.

– Jag tror en del kommer att få avskeda människor för folk kommer att efterfråga tjänsterna mindre. Vad jag har hört från företagare är att de fått färre uppdrag när det gäller rut. Det kommer att slå mot rot också, folk får hålla på att snickra hemma och det finns en risk att en del köper svarta tjänster, säger Isabella Högmark.

”Inte hållbart”

Ulla Andersson menar att det är orimligt att skattesubventionera branscher på det sätt som sker genom rut.

– Vi kan ju inte ha skatte-subventionerade privata branscher. Det är inte hållbart i förlängningen för det snedvrider konkurrensen. Istället kan man använda pengarna man lägger på rut till att städa sjukhus, vårdcentraler och skolor till exempel, säger Ulla Andersson.

Läs vidare på nästa sida