Inrikes.

2017-11-20 11:34
Förra förbundskaptenen för damlandslaget Pia Sundhage har alltid stått upp för damfotbollen och tänker gå på Fotbollsgalan just för att få chansen att uttala sig i medier.  Bild: Emil Langvad/TT
Förra förbundskaptenen för damlandslaget Pia Sundhage har alltid stått upp för damfotbollen och tänker gå på Fotbollsgalan just för att få chansen att uttala sig i medier. 

Dags för damerna på Fotbollsgalan (till sist)

Ikväll är det dags för den årliga Fotbollsgalan – och även damlandslaget är på plats. Trots en avgrundsdjup spricka mellan spelarna och förbundet har man nu kommit överens och kommer sitta tillsammans för att fira fotbollsåret som varit.

Det har varit ett år av stora konflikter mellan damlandslag och deras respektive förbund. I Danmark gick det så långt som spelarstrejk och en inställd VM-kvalmatch mot Sverige.

Även det svenska landslaget har haft problem. I över ett år har man försökt få till stånd ett nytt avtal med Svenska fotbollförbundet, men det var först när spelarna hotade med att bojkotta kvällens gala som en överenskommelse kunde nås.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den förra förbundskaptenen Pia Sundhage meddelade redan innan överenskommelsen att hon ändå tänkte närvara på fotbollsgalan. För Dagens ETC förklarar hon varför.

– För det första är jag ju inte längre förbundskapten, och för det andra så försökte jag både som förbundskapten och spelare att stå utanför kronor och ören. För att jag ska kunna prestera måste fokus hela tiden vara på fotbollen, säger hon.

Vad tänker du kring att konflikten har tagit över ett år att lösa?

– När det gäller det här, och egentligen all coaching, så handlar det om prioriteringar och god tajming. De har hållit på hela året och jag har svårt att förstå hur det har gått till, att de har hållit på så länge. Vi har spelat ett helt EM utan att ha ett avtal.

”Visar att tjejerna är viktiga”

Några detaljer ur avtalet är inte kända eftersom varken fotbollsförbundet eller spelarna har uttalat sig om det hela. Klart är i alla fall att man kom överens bara tre dagar efter att spelarna hotade med bojkott.

Magnus Erlingmark på spelarförbundet är den som har förhandlat åt damlandslaget. Till Dagens Nyheter sa han i onsdags att de är nöjda.

– Vi är jätteglada för spelarnas skull att det finns ett avtal som de är nöjda med. Vi är också glada för att fotbollsförbundet är nöjda med avtalet. Det här är viktigt för framtida generationer också. Något att ta avstamp från. Det visar att fotbollsförbundet tycker att tjejerna är viktiga och betydelsefulla.

Stora förbättringar

Pia Sundhage har kämpat för damfotbollens status både på och utanför planen i flera decennier. Hon anser att förbundet har tagit flera steg framåt, trots allt.

– Det finns fortfarande ett och annat man kan pipa över, men överlag så kan jag jämföra med tidigare år, hur vi bor och reser idag till exempel. Det har blivit stora förbättringar sedan jag spelade. När det gäller Fotbollsgalan så ville jag gå ändå just för att få chansen att uttala mig om jag fick en journalist framför mig. Det har alltid varit mitt val och det är så jag har fungerat. Ska man uttrycka något så ska man försöka göra det så bra som möjligt.

Dagens ETC har vid upprepade tillfällen sökt Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand för att fråga hur han tycker det har varit rimligt att damlandslagsspelarna endast fått en dagersättning på 230 kronor för ett landslagsuppdrag, samtidigt som männen får miljonbonusar för avancemang till mästerskap. Han har inte svarat på våra samtal.

Detta har hänt i konflikten

l De svenska landslagsspelarna har under hela 2017 förhandlat med Svenska fotbollförbundet (SvFF) om att få till ett avtal om ersättningar.

Enligt spelarnas representanter har parterna varit långt ifrån att nå en överenskommelse.

12 november bekräftade Caroline Seger att damlandslaget planerade att bojkotta Fotbollsgalan den 20 november om det inte fanns ett nytt avtal före det.

Den 15 november nådde man en överenskommelse om ett nytt fyraårsavtal.