INFO OM ETC.

2020-09-04 06:00
Så här såg det ut när 2014 vi lanserade första numret av Dagens ETC.
Så här såg det ut när 2014 vi lanserade första numret av Dagens ETC.
Puffetikett
Info om ETC

Dags att satsa framåt – för nu är det allvar

Det här har alltid varit ett vågat projekt – nu måste Dagens ETC utmana ännu mer, skriver Johan Ehrenberg.

För sju år sedan skrev jag en nyårsledare där jag frågade dig och alla andra läsare om vi inte skulle starta en dagstidning i detta land. Och det gjorde vi i en tid då alla sa att det var omöjligt. En socialistisk, feministisk, antirasistisk röst med en klimatbevakning utan kompromisser. Det är ju allvar nu.

En liten redaktion, några tusen stödjande läsare och det omöjliga blev verklighet.

Sedan dess har vi överlevt inte bara angrepp från presstödsnämnden, vi har även överlevt partisekterismen i landet (alla gör en egen partitrogen liten tidning), vi har klarat breddningen till digitalt och finansierat allt med lån som återbetalats.

Vi är en liten redaktjon och drygt 9 500 som prenumererar och stöder denna motståndsröst dagligen.

Det här var och är ett vågat projekt.

Men nu måste det utmana ännu mycket mer.

Politikens utveckling kräver det.

Klimathotet kräver det.

De absurt ökade klassklyftorna i corona stödens skugga kräver det.

Och självklart det faktum att det som bara öppna rasister sa 2013, idag blivit normal samtalston. När svenska partier pratar om ”andrum” så menar de inte för krigens barn. Utan för dem själva.

Före semestern skrev jag en ledare om att vi bildat Stiftelsen ETC som ska säkra utgivningen för framtiden. Vi öppnade också en insamling och det kom över 400 000 kronor på bara några veckor. De här pengarna går nu direkt till nya journalistiska satsningar. Och vi hoppas på mycket mer.

För vi måste bli mycket bredare, mycket djupare, mycket farligare för de som styr och äger.

Gärna roligare och närmare också.

Vårt mål är kort och gott att göra Dagens ETC så stor att den klarar sig utan mediestödet (som hotas av SD, KD och M). Vi vill att din tidning dubblas till 20 000 prenumeranter och därmed kan göra betydligt fler sidor ny journalistik.

Det är klart det här går. Våra kollegor i Danmark (Information) har 23 400 prenumeranter, våra vänner i Norge (Klassekampen) hela 30 400. Sverige är ett större land och partipolitikens förlamande hand över nya rörelser har börjat släppa. Dagens ETC har betydligt fler läsare än vad V, MP eller S har medlemmar.

Sköter vi uppgiften rätt så stöder vi motstånd som påverkar politiken direkt.

Och det är viktigt. Vi gör en tidning för att ändra berättelsen om samhället vi lever i, ändra reglerna och påståendena som gjort att vi hamnat där vi är.

Exempel: Det är klart att Preem måste stoppas, hur lagligt det än är att förstöra jorden med mer smutsig diesel.

Nu startar vi det här arbetet som du kommer se i tidningen hela tiden. Vi bygger också system så du kan delta och diskutera vad vi måste göra, vecka för vecka.

Vecka för vecka ska vi också berätta hur insamling går och vart pengarna satsas.

Det finns tre enkla sätt att delta i insamlingen:

• En engångssumma. 1 000 personer som i snitt kan ge 10 000 kronor är drömmålet. Eller 10 000 som ger 1 000 kronor.

• En månadssumma. 504 stycken har anmält detta. Snittet är idag 300 kronor. Du väljer själv hur mycket du vill bidra med.

• Ge bort en prenumeration till en vän i ett år. Eller till flera vänner. Kampanjpris är då 1 500 kronor för digitalt och 3 000 kronor för papper. Om alla kan ge Dagens ETC till en vän, då är satsningen i hamn.

Nej, alla har inte resurser att ge. Men många har. Och det största stödet är alltid att du följer, läser och använder tidningen. Det är ett instrument för förändring, inget självändamål.

Nu är det höst 2020.

På ett år vill vi bygga oss starka nog att på allvar påverka valet och klimatförstörelsen.

Stort tack för att du är med och gör det möjligt.