Hoppa till innehållet

Miljöpartiet

Dagens ETC erfar: Helldén ska presenteras – med Stenevi på plats

Bild: TT (montage)

Dagens ETC.

En rad källor uppger för Dagens ETC att partiet fullföljer. Idag klockan 8.30 kommer Daniel Helldén att lyftas fram som valberedningens förslag på språkrör. Och när det sker kommer Märta Stenevi att närvara.

– Det här med att kasta sina egna till vargarna och spela något slags maktspel, det kan vi låta andra partier syssla med. Jag tycker det börjar likna vuxenmobbning, säger en riksdagsledamot.

Senaste tiden har varit turbulent för Miljöpartiet. Först kom nyheten om att Märta Stenevi ska brista i ledarskap, något som lyftes även i Agendas partiledardebatt. Senaste dagarna har det sedan kommit en rad avslöjanden. 

Det har då handlat om att Märta Stenevi ska ogilla den politiska riktning som Daniel Helldén vill ta partiet i, om det blir han som efterträder Per Bolund som språkrör. Därför ska hon, uppger anonyma källor till Svenska Dagbladet, ha rest till Skåne och vägra vara med när han nu på fredagsmorgonen presenteras av valberedningen. 

Det har också handlat om att tjänstemännen gör uppror, eftersom de – enligt anonyma källor till Aftonbladet – tilltalas mer av Helldéns linje att grönt parti bör fokusera just på gröna frågor och inte sikta mot att bredda sig. Kort sagt, en intern kupp mot Stenevi.

Hon tvingades igår torsdag hantera detta:

Vi har bäddat in innehåll här från www.facebook.com. De kan eventuellt spara kakor på din dator. För att visa materialet behöver du tillåta oss att göra det.

På torsdagen markerade Märta Stenevi med ett inlägg på Facebook.

Men en rad källor uppger för Dagens ETC att partiet fullföljer.

Idag klockan 8.30 kommer Helldén att presenteras. 

Och när det sker kommer dessutom Stenevi att närvara. 

Hon kommer alltså att vara i Stockholm.

Samtidigt säger samma källor att det finns betydande motsättningar just nu. 

Vissa anser att Stenevi varit för kompromisslös och även överskattat ett språkrörs kontroll över avgörande processer, som att utse den kandidat som ska ta över efter Bolund. 

Andra menar snarare att delar av partiet som är kritiska mot Stenevi använt medierna för att plantera nyheter, att läcka information som är mer eller mindre sann. 

En person säger:

– Märta ljuger så klart inte när hon berättar att hon måste åka till Skåne. Det är oförskämt att springa med det till Svenska Dagbladet.

En annan person, i riksdagsgruppen, menar att hon är bestört, att det som skett senaste tiden inte överensstämmer med hens bild av av Miljöpartiet ska vara:

– Vi ska vara rotade i medlemmarna, i att arbeta hårt för klimatpolitik som gör skillnad. Det här med att kasta sina egna till vargarna och spela något slags maktspel, det kan vi låta andra partier syssla med. Jag tycker det börjar likna vuxenmobbning, framför allt då riktat mot Märta, men det är inte heller schyst mot Daniel som inte ges de bästa förutsättningarna.

– Hur ska vi kunna lita på varandra framöver? säger ytterligare en källa.

– Det är ett sjukt maktspel, säger en källa på central plats i partiet. 

På en direkt fråga vem som skulle vilja skada Stenevi, eller kanske till och med tvinga bort henne, som språkrör, vill ingen av källorna ge ett direkt svar. Någon säger att den helt enkelt inte vet. Andra säger att de har en uppfattning men inte vill göra den offentlig.

– Men det är väl självklart att sådana här kampanjer inte kokas ihop av våra tjänstemän, säger en person.

– Så uppenbart är det en politisk strid.

Grön ungdoms båda språkrör har tydligt markerat i det alltmer krisartade läget:

Vi har bäddat in material från Twitter här. För att visa behöver du tillåta att de eventuellt sparar kakor på din dator.


Vi har bäddat in material från Twitter här. För att visa behöver du tillåta att de eventuellt sparar kakor på din dator.

00:00 / 00:00