Hoppa till innehållet

Dagens ETC

Dagens ETC blir mediapartner för årets Socialistiskt forum

Bild: ABF

Dagens ETC

Den 25 november är det dags för Socialistiskt forum på ABF-huset i Stockholm. Nytt för i år är att evenemanget, som lockade över 4 000 besökare förra året, nu kommer samarrangeras med Dagens ETC – som går in som mediapartner för forumet

– Jag gillade verkligen det jag såg i fjol, säger Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC. 

– Det fanns en öppen inställning till den breda samhällsdebatten, med urstarka punkter om Ukraina och om klimatkrisen. Det känns rätt att Dagens ETC blir mediapartner i år. Nu drar vi gång med vår egen del av forumet, men jag ser lika mycket fram emot att jobba nära ABF med alla andra deltagare.

Årets tema är ”Motstånd och mobilisering – slaget om välfärden”. Hur tänker du kring det?

– Det är givet. Vi går in i en period med extrem åtstramningspolitik, där regeringen kommer att besvara all kritik med att de måste prioritera välfärden snarare än, säg, public service eller folkbildning – men sedan dunkar de utan att blinka iväg en miljard till rikemansbidrag, alltså rot och rut. Så många yrkesgrupper är pressade till bristningsgränsen redan nu. Deras röster bara måste höras på forumet. 

”Inte tid att luta sig tillbaka”

Calle Nathanson, studieombudsman på ABF, hoppas också att årets tema ska kunna påverka särskilt Socialdemokraterna att utveckla en tydligare och mer gedigen välfärdspolitik.

– Just nu är partiet mycket starka i opinionsundersökningarna och då är det inte tid att luta sig tillbaka, istället behövs en framåtlutad hållning. Därför hoppas vi att de vill vara en del av välfärdsdiskussionerna på Socialistiskt forum, säger han.

Han ser också fram emot samarbetet med Dagens ETC.

– Genom samarbetet hoppas vi kunna nå en bred publik över hela landet. Socialistiskt forum är en institution för den breda vänstern som vi hoppas att den politiskt intresserade allmänheten ska delta på. Vår ambition är att det som lyfts på socialistiskt forum ska ge gensvar i politiken framöver, att det är öppen tankesmedja där panelister och publik möts i avgörande vägvalsfrågor.

Socialistiskt forum


• Arrangeras av ABF Stockholm med Dagens ETC som mediapartner. 

• Äger rum på ABF-huset i Stockholm lördag den 25 november.

• Förra året gick drygt 4 000 personer på seminarier, föreläsningar och diskussioner.

• Gratis inträde.