Inrikes.

2020-03-25 16:50
 • ”Jag är mycket rädd!”, säger torghandlaren Esmek Muhammed, som lider av svår astma, men inte har råd att stanna hemma. Foto: Jörgen Lund
  ”Jag är mycket rädd!”, säger torghandlaren Esmek Muhammed, som lider av svår astma, men inte har råd att stanna hemma.
 • Rinkeby torg är i normala fall en plats som sjuder av liv och rörelse, men efter nyheten om att coronaviruset slagit extra hårt mot Järvaområdet, ligger det i det närmaste ödelagt. Foto: Jörgen Lund
  Rinkeby torg är i normala fall en plats som sjuder av liv och rörelse, men efter nyheten om att coronaviruset slagit extra hårt mot Järvaområdet, ligger det i det närmaste ödelagt.
 • ”Jag är mycket orolig. Ingen har varit här och informerat oss om smittan”, säger den svensksomaliska taxichauffören Omar Jama-Mumin.  Foto: Jörgen Lund
  ”Jag är mycket orolig. Ingen har varit här och informerat oss om smittan”, säger den svensksomaliska taxichauffören Omar Jama-Mumin.
 • ”Jag var lite snuvig förra veckan, så därför måste jag vara hemma från mitt jobb utan någon lön nu i två veckor”, säger Hassan Absith, svensksomalier och restaurangbiträde på McDonalds.
  ”Jag var lite snuvig förra veckan, så därför måste jag vara hemma från mitt jobb utan någon lön nu i två veckor”, säger Hassan Absith, svensksomalier och restaurangbiträde på McDonalds.
Puffetikett
Dagens ETC

Coronaviruset slår hårt mot Järva: ”Folk är chockade och rädda”

Rinkeby torg är i normala fall en plats som sjuder av liv, men efter nyheten om att coronaviruset slår extra hårt mot Järvaområdet ligger det öde.

– Folk är chockade och rädda nu, säger Rinkebybon Omar Jama-Mumin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Tidigare under veckan kom nyheten att svensksomalier och boende i stadsdelsområdena Rinkeby/Kista samt Spånga/Tensta är särskilt hårt drabbade av coronaviruset i Stockholm, som av Folkhälsomyndigheten anses utgöra smittspridningens epicentrum i Sverige.

Svensk-somaliska läkarföreningen konstaterade under tisdagen att inte mindre än sex av de 15 som då avlidit i regionen hade somaliskt ursprung och enligt Smittskydd Stockholm är Järvabor överrepresenterade bland de inlagda på sjukhusens intensivvårdsavdelningar.    

Ovanligt öde

Under tisdagseftermiddagen är Rinkeby torg – en plats som i normala fall sjuder utav liv, rörelse och kommers – nästintill ödelagt. Bara någon enstaka person vågar sig fram till frukt- och grönsakshandlaren mitt emot tunnelbaneuppgången. Omar Jama-Mumin, som kom till Sverige från Somalia 1992, tillhör en av de få som har vågat sig ut.

– Folk är väldigt chockade och rädda nu efter den här nyheten tror jag. Därför stannar de hemma. Jag tillhör själv inte någon riskgrupp, men jag kör taxi och träffar många människor i jobbet, framför allt många gamla genom färdtjänsten, så jag är rädd att jag ska föra smittan vidare till någon i min familj, säger han.   

Dålig samhällsinformation

Precis som många andra tror Omar Jama-Mumin att den dåliga tillgången på samhällsinformation om hur man skyddar sig själv och sin omgivning från att smittas på andra språk än svenska kan vara en orsak till att smittan spridits bland svensksomalier i Järva.

– Ingen har varit här och informerat människor. Det finns många samlingsplatser, som moskén till exempel, men jag har inte sett någon information. Nu har vi många som är döda och ligger på sjukhus, kanske till viss del till följd av det, säger han.

Svårt sjuka kusiner

Hibak Khader, 20, kommer ut från livsmedelsbutiken på torget med tunga matkassar i båda händerna. Hon, som fortfarande bor hemma med sina äldre föräldrar och tre syskon, säger att hon är jätterädd för att smittas av coronaviruset.

– En kusin till mig och hennes familj, som bor i Nynäshamn, är väldigt sjuka! De har legat hemma i över en vecka nu med hög feber, men får inte komma in på sjukhuset. Man blir jätterädd, vad ska hända med dem, frågar sig Hibak Khader.

Hon försöker anpassa sig till den nya situationen så gott det går.         
– Det är inte så mycket man kan göra, men jag försöker att tänka extra mycket på handhygienen, jag håller avstånd till mina kollegor på lagret där jag jobbar och jag åker inte med kollektivtrafiken just nu, säger hon.   

”Jag är mycket rädd”

Mitt på torget står frukt- och grönsakshandlaren Esmek Muhammed iförd ansiktsmask och ljusblå skyddshandskar. Eftersom han lider av svår astma är han extra försiktig.

– Jag är mycket rädd nu. Eftersom jag träffar mycket folk här på torget är risken stor att jag kan smittas. Men jag har inte heller råd att bara stanna hemma, säger han.