Inrikes.

2020-03-20 09:43
  • Matti Sällberg. Foto: Press/Karolinska institutet/Peter Andréasson.
    Matti Sällberg.
  • Omkring 40 forskningsprojekt med målet att hitta ett vaccin mot det nya coronaviruset pågår, världen över, tror LIF. På bilden testas ett vaccin i USA. Foto: TT/AP
    Omkring 40 forskningsprojekt med målet att hitta ett vaccin mot det nya coronaviruset pågår, världen över, tror LIF. På bilden testas ett vaccin i USA.
Puffetikett
Dagens ETC

Coronakrisen plågar världen – nu jagar forskarna botemedel

Medan pandemin sveper fram över världen pågår kapplöpningen om att utveckla ett vaccin. Men enligt experterna tar det minst ett år att få igång produktionen. På kort sikt står därför hoppet till antivirala läkemedel. Och kanske finns det redan ett som fungerar mot covid-19.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Redan i början av januari lyckades kinesiska forskare kartlägga det nya coronavirusets arvsmassa, och nu tävlar omkring 40 forskningsprojekt världen över om att bli först med ett fungerande vaccin, enligt en färsk sammanställning gjord av LIF, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige.

– På kort tid har väldigt många projekt kommit igång, det är ett otroligt engagemang, säger Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på LIF.

En förklaring, enligt Jonas Vikman, är det förberedande arbete som gjorts inom ramen för CEPI – ett internationellt initiativ för att få fram vacciner mot epidemier.

Djurtester inleds nästa vecka

I Sverige har forskare vid Karolinska Institutet fått pengar av EU. Forskarna har tidigare studerat det nya coronavirusets släktingar – sars och mers – och var därför snabba ur startblocken. I frysboxen ligger nu ett antal vaccinkandidater färdiga för selektering, och redan nästa vecka börjar man testa några av dem på djur.

– Trycket från omvärlden att få fram ett verksamt vaccin är förstås stort och vi arbetar så snabbt som möjligt med det här, säger professor Matti Sällberg som leder projektet.

Men svenskarna leder inte kapplöpningen. Flera andra projekt är redan igång med djurförsök, och i måndags inleddes den första kliniska studien på människor, i Seattle. Vaccinet som nått längst kallas mRNA-1273, och har tagits fram av forskare på det statliga amerikanska institutet NIAID i samarbete med biotechföretaget Moderna. De första resultaten väntas om några veckor, och om vaccinet verkar säkert kommer Moderna begära tillstånd att gå vidare till fas två, där vaccinets testas på hundratals människor för att se om det är effektivt. Och det redan innan fas ett har avslutats.

– I januari sa jag att de första försöken på människor skulle kunna komma igång inom sex månader, men de börjar redan nu, så även jag är förvånad, säger Matti Sällberg.

Tror på tre-fem år

Att framställa ett nytt vaccin brukar normalt ta 10-15 år. Men det nya viruset Sars-CoV-2 (som orsakar covid-19) kunde identifieras tidigt, pengarna rullar in och politikerna driver på. Donald Trump har utlovat ett vaccin innan presidentvalet i november i år, något Jonas Vikman dock ser som helt orealistiskt. Han tror snarare att det kommer dröja tre-fem år innan ett fungerande vaccin finns på plats och är godkänt, trots den snabba takten.

– När det gäller vacciner så tar det tid, för det ska ges till fullt friska människor. Acceptansen för biverkningar är väldigt låg och kraven hårda. Större kliniska studier kan vara igång inom ett år, men att vi skulle ha ett godkänt vaccin har jag väldigt svårt att se.

För sent att bromsa?

De svenska forskarna siktar på ett vaccin som kan fungera mot flera coronavirus, även framtida sådana. De kommer testa flera vaccinkandidater. Tidshorisonten är relativt kort, två-tre år från ax till limpa. Amerikanerna som leder racet har dock satsat allt på en kandidat, och Matti Sällberg tror att det kan gå snabbt om allt går vägen.

– I och med att det har gått så fort hittills så skulle jag nog säga ett år från nu. Ska man vara lite hoppfull kan det rentav vara klart tidigare, säger han.

Vilket förutsätter att vaccinet visar sig säkert och effektivt.

Men även om man lyckas få fram ett fungerande vaccin inom ett år så är det antagligen för sent för att bromsa den pågående pandemin. Vid det laget kommer de flesta av oss redan ha drabbats av infektionen och många kommer vara immuna, tror Matti Sällberg:

– Det är flockimmuniteten som kommer att lösa den här pandemin.

Just nu gäller antivirala

Flockimmunitet kräver antagligen att mer än 60 procent av befolkningen får viruset. Men priset för det är högt – kanske miljontals döda globalt. Tidigare i veckan larmade en brittisk forskargrupp om att 250 000 britter och 2,2 miljoner amerikaner kan dö om inte pandemin hålls tillbaka. På kortare sikt står därför hoppet till antivirala läkemedel. Det handlar om nya läkemedel, men även befintliga.

– Det som går snabbast är om det redan finns ett läkemedel i produktion som används mot liknande infektionssjukdomar, som också kan användas mot det nya coronaviruset, säger Jonas Vikman.

Just nu pågår 400 kliniska studier på läkemedel, visar LIF:s sammanställning. Det mest omtalade är Remdesivir, ett läkemedel som togs fram mot ebola men som fungerade dålig mot den fruktade sjukdomen. Forskare och läkare hoppas dock att det har bättre effekt mot covid-19. Om ett par månader kommer resultatet från de kliniska studierna i Kina. Förra veckan gav svenska Läkemedelsverket så kallad ”beredskapslicens ” för läkemedlet, och det har redan satts in mot svårt sjuka coronapatienter.

Kinesiska myndigheter har också rekommenderat två andra antivirala läkemedel – hiv-medicinen Lopinavir och influensamedicinen Favipiravir – för behandling av covid-19. Även klorokinfosfat, ett malariaprofylax, kan ha viss effekt enligt kineserna.

”Jag är imponerad”

Samtidigt kom nyheten tidigare i veckan att forskare i Nederländerna har funnit en antikropp mot covid-19. Nu ska det testas på djur, och inom ett år på människor.

– Det är väldigt lovande, men det är svårt i dagsläget att svara på om det kan bli ett läkemedel, säger Matti Sällberg.

Men det är inte nattsvart på läkemedelshimlen?

– Nej, absolut inte, jag är imponerad över hur fort det går nu.

Det internationella samarbetet är en nyckel till framgång, men det finns samtidigt en risk för konflikter. I veckan rapporterade tyska tidningar att Donald Trump erbjöd den tyska vaccintillverkaren Curevac en stor summa pengar för att reservera ett eventuellt vaccin för amerikaner. Curevacs huvudägare – miljardären Dietmar Hopp – avvisade dock erbjudandet och lovade att vaccinet skulle bli tillgängligt för hela världen.

Läs vidare på nästa sida: Läkemedel som testas mot viruset