EU.

2016-02-11 17:00
Anna Maria Corazza Bildt (M) är den som röstkorrigerat flest gånger av de svenska ledamöterna i EU-parlamentet. Foto: Fredrik Persson / TT
Anna Maria Corazza Bildt (M) är den som röstkorrigerat flest gånger av de svenska ledamöterna i EU-parlamentet.

Corazza Bildt har svårt att trycka rätt

Näst efter fransmännen är de svenska ledamöterna i Europaparlamentet de som oftast ändrar sina röster efter voteringar. I toppen av ligan står Anna Maria Corazza Bildt (M) med 49 röstkorrigeringar. Tvåa är Soraya Post (FI) med 24 korrigeringar.

– Knapparna sitter väldigt nära varandra, säger Soraya Post.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Svenskarna i EU-parlamentet är veliga. Landets ledamöter ligger tvåa på listan, näst efter fransmännen, över de som oftast har ändrat sina röster efter voteringar i parlamentet. Det visar siffror som Europaportalen tagit fram.

Högst upp på listan över svenska ledamöter ligger moderaten Anna Maria Corazza Bildt, som röstkorrigerat 49 gånger under perioden 16 juli 2015 fram till 27 oktober samma år. Tvåa är Soraya Post (FI), med 24 korrigeringar under samma tidsperiod.

– Knapparna sitter väldigt nära varandra. Jag tror att felröstningarna var något som hände mest under min första tid i parlamentet. Det gick väldigt fort under voteringarna och jag var ny, så det handlar inte om att jag har ändrat åsikter, säger Soraya Post till Dagens ETC.

Ändrar inte resultatet

En röstkorrigering ändrar inte resultatet av en votering, utan är mest en principsak för att politikern i fråga ska få möjlighet att visa var denne står. Har man väl röstat fel står alltså beslutet i EU-parlamentet fast.

Du tycker inte att det är allvarligt att du röstat fel så många gånger?

– Nej, det tycker jag inte. Det var något som skedde under den första tiden jag satt som ledamot, det råkade bli fel, säger Soraya Post.

Såväl hon som Anna Maria Corazza Bildt är dock rena knapptryckarproffsen om man jämför med fransmännen Dominique Bilde (Front national) och Jean-Luc Mélenchon (Front de Gauche). De båda delar den föga smickrande förstaplatsen i felröstarligan, med 108 röstkorrigeringar vardera.

Dagens ETC söker Anna Maria Corazza Bildt för en kommentar.

Läs vidare på nästa sida: Svenska felröstarligan