Hoppa till innehållet

EU-valet

Chock och oro internt efter SD-tapp

Idag ser det ut som att Sverigedemokraternas rösttapp från 15,3 procent till 13,2 procent framför allt handlar om ett bristande engagemang från den egna blågula väljarkåren.

Idag ser det ut som att Sverigedemokraternas rösttapp från 15,3 procent till 13,2 procent framför allt handlar om ett bristande engagemang från den egna blågula väljarkåren.

Bild: TT

Dagens ETC

Förtrollningen har brutits och Sverigedemokraterna backar för första gången i ett val. Valresultatet i Europaparlamentsvalet har skapat chockvågor internt. Partiet är redan igång med att analysera vad som gick fel, uppger flera källor till Dagens ETC.

– Jag tycker att det är viktigt att inte förringa hur pass EU-skeptiska våra väljare är, säger Emil Eneblad, nationell kontaktperson för Ungsvenskarna.

Idag ser det ut som att Sverigedemokraternas rösttapp från 15,3 procent till 13,2 procent framför allt handlar om ett bristande engagemang från den egna blågula väljarkåren.  Väljare som röstar på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet deltog inte i samma utsträckning i Europaparlamentsvalet, och tappet kan enligt SVT:s vallokalsundersökning inte förklaras med att SD:s tidigare väljare valt ett annat parti. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.