Hoppa till innehållet

Valet i Sverige

Centern fortsatt större än Vänstern

Bild: Christine Olsson/TT

Dagens ETC

Centerpartiet ser ut att bli fortsatt fjärde största parti i riksdagen, trots att de backar från siffrorna i valet 2018, enligt SVT:s stora vallokalsundersökning.

Gustav Gelin

Gustav Gelin

Text och bild

Med 7,5 procent behåller därmed Centerpartiets den strategiskt viktiga rollen som näst största parti på den rödgröna sidan, efter att även Vänsterpartiet backat till 7,0 procent. 

Vad tänker ni om att C är större än er? 

– Vi eftersträvar ju mer men det är inte en kamp som tar slut idag. Vi har många likheter där vi kan mötas men vi värnar om en helhet som de inte gör. Men med det politiska klimatet idag så känner jag att om vi lyckats stoppa Sverigedemokraterna från makt så är det en har sak, säger vänsterpartiets riksdagsledamot Lorena Delgado Varas. 

Blir det en rödgrön regering så ska V ingå i den säger Vänsterpartiets  partisekreterare Hanna Gedin och möts av ett jubel från sal som badar i rött ljus.

”Det kan bli maktskifte i våra stora städer. Kanske är det ikväll som vi äntligen kan säga hejdå till Svenonius. Det kan vara ikväll som vi sätter stopp för privatiseringar och tar tillbaka kontrollen över välfärden. Och det är värt att fira.”

”Hade förväntat sig högre siffror”

Despacito strömmar ut ur högtalarna och stämningen är långt bättre än innan de första valundersökningarna kom. Men kvällen är långt ifrån över och det märks på nervositeten i rummet. 

– Det är klart att det är glatt men man hade förväntat sig högre siffror för det rödgröna blocket, säger Sabina Tedestam som är på vänsterpartiets valvaka i centrala Stockholm. 

Efter att Vänsterpartiet höjde rösten om marknadshyrorna och avsatte dåvarande statsminister Stefan Löfven sköt deras siffror i höjden. Ett år senare är man nere på 7 procent enligt den senaste valundersökningen.

– Personligen tror jag att den handlar om att man höjde rösten och bröt av mot de andra partierna. Men nu har man anpassat sig till de andra partierna och då får man svagare siffror. Valrörelsen har inte handlat om sakpolitiska frågor och de gör att man inte sticker ut. Många har nog upplevt valrörelsen som skitkastning mellan partierna. Man fördummat gemene väljare, säger Sabina Tedestam, V-väljare.

”Riktat in sig på en för liten grupp”

Marja Lemne, statsvetare på Södertörns högskola, hade förväntat sig bättre resultat för Vänsterpartiet.

– Jag är lite förvånad över att Vänsterpartiet backar, men de kanske har varit lite för osynliga i valrörelsen, säger hon, till Dagens ETC efter SVTs Valu. 

Vänsterns strategi att vinna över arbetareväljare på glesbygden från SD tror Lemne kan ha varit missriktad. 

– Det är ju ganska få idag som bor i glesbygden, kanske att man har riktat in sig på en för liten grupp där. Och satsningen på industripolitiken med gruvor och det verkar inte ha landat väl heller, säger hon. 

SVT:s vallokalsundersökning Valu

Vallokalsundersökningarna genomförs av SVT tillsammans med bland andra Göteborgs universitet. I år genomförs enkäterna – där människor som nyss röstat tillfrågas om hur de lade sin röst – i rekordmånga röstningslokaler: 105 stycken. Utöver dessa har människor även tillfrågats om hur de röstat i 55 förtida röstningslokaler.

Gustav Gelin

Gustav Gelin

Text och bild

Ämnen i artikeln