Inrikes.

2018-05-15 09:30
Trots ett intyg från en specialistläkare om att mannen hade svåra smärtor på grund av cancer drog Försäkringskassan in sjukpenningen.  Bild: TT (MONTAGE)
Trots ett intyg från en specialistläkare om att mannen hade svåra smärtor på grund av cancer drog Försäkringskassan in sjukpenningen. 

Cancerdrabbad man blev av med sjukpenning – dog

I fyra år var mannen sjukskriven för svåra ryggsmärtor, men i höstas drog Försäkringskassan plötsligt in hans sjukpenning. Ett halvår senare dog han.

”Processen är inte rätts­säker”, säger Anastasia Johansson på IF Metall som drivit hans fall.

Mannen som var i 60-årsåldern hade arbetat i industrin hela sitt liv. De senaste fyra åren hade han varit sjukskriven på grund av svåra ryggsmärtor, men när han i höstas fick en ny handläggare på Försäkringskassan drogs sjukpenningen in.

– Det är anmärkningsvärt att man gör så utifrån samma underlag som gett honom sjukpenning i fyra år. Man har ansett att vår medlem var fullt arbetsoförmögen. Så byter man handläggare och den nya handläggaren säger att i princip alla tidigare handläggare gjort fel, säger Anastasia Johansson, ombudsman på IF Metall i Norra Älvsborg som drivit fallet för mannens räkning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Fick cancer

I januari diagnostiserades mannen med en aggressiv form av cancer. IF Metall anlitade en specialistläkare som undersökte mannen och intygade att cancern troligen hade samband med de tidigare ryggsmärtorna. Försäkringskassans försäkringsmedicinska rådgivare delade inte den uppfattningen.

– Resultatet blev att beslutet om indragen sjukpenning stod fast, säger Anastasia Johansson.

Mannen avled till följd av sin cancer i början av maj, men IF Metall driver fallet vidare. Ett överklagande är gjort till förvaltningsdomstolen där specialistläkarens utlåtande om cancern finns med. Anastasia Johansson förväntar sig att rätten ändrar Försäkringskassans beslut och beviljar sjukpenning retroaktivt från i höstas. De kommer i så fall att tillfalla dödsboet.   

– Jag hoppas de beviljar sjukpenning för perioden i och med att vi lämnat in läkarintyg och specialistutlåtande. Det kändes bra när vi skickade in papprena, men alldeles oavsett cancerdiagnosen så fanns arbetsoförmågan där från början, säger Anastasia Johansson.

Fler ärenden

Hon berättar att IF Metall i Norra Älvsborg får in allt fler ärenden som rör sjukpenning.

– Vi får fler och fler avslag som vi anser är hårda bedömningar och där vi hjälper till i överklagandeprocesser. Mycket handlar om människor som haft långa sjukskrivningsperioder och där man plötsligt gör en helt annan bedömning. Jag tycker Försäkringskassan måste få andra direktiv i sitt arbetssätt så att den fungerar som ett skyddsnät. Det gör det inte nu.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Sjukskriven i fyra år

Mannen som arbetat i industrin hade under fyra år haft sjukpenning för svåra rygg­smärtor.

I höstas fick han ny handläggare på Försäkringskassan som gjorde en ny bedömning och drog in sjukpenningen.

I januari drabbades mannen av cancer som enligt hans egen specialistläkare troligtvis hade samband med de långvariga ryggsmärtorna.

Mannen avled i början av maj. Förvaltningsdomstolen ska nu ta ställning till IF Metalls överklagande.