Inrikes.

2020-03-26 12:06
Talla Alkurdi (S), oppositionsregionsråd. Bild: SLL / Stockholms sjukhem
Talla Alkurdi (S), oppositionsregionsråd.
Puffetikett
Dagens ETC

Bromma sjukhus säljs – mitt i coronapandemin

Under torsdagen blev det klart att Bromma sjukhus säljs till Fastighetsbolaget Vectura AB för 570 miljoner, en hårt kritiserad affär som väckt starka reaktioner.

– Ännu ett talande exempel på när Moderaternas politik går före människors hälsa, säger Talla Alkurdi (S).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läget för vården i Stockholmsregionen är så pass kritiskt att sjukvården skriker efter personal med eller utan utbildning. Samtidigt gick det moderatledda styret i Region Stockholm vidare med försäljningen och privatiseringen av Bromma sjukhus.

En av de mest pådrivande politikerna bakom den kritiserade affären, vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M), kommenterar via sin pressekreterare att beslutet möjliggör mer vård och omsorg både i Bromma men även hela västra Stockholm.

Motiveringen säger mer om Moderaternas moraliska kompass, anser oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S).

– Den här försäljningen är ännu ett exempel på hur Moderaternas privatiseringshysteri går före vård av äldre och medborgarnas välbefinnande. Att de dessutom gör det under coronakrisen, det är inte bara problematiskt, det är vansinnigt, säger Talla Alkurdi.

I dag hyrs hälften av Bromma sjukhus lokaler av regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning tillsammans med Stiftelsen Stockholms sjukhem. Resten av ytorna står tomma och i behov av renovering. Enligt de nya ägarna Vectura AB finns det en ambition att ge sjukhuset ett ansiktslyft för att kunna inrätta ett nytt vård- och omsorgsboende, något som oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S) ställer sig skeptisk till.

– Det finns en anledning till att vi kämpat med näbbar och klor för att den här försäljningen inte ska gå igenom och det är att det inte finns några som helst garantier för att Vectura AB kommer att fortsätta bedriva kvalitativ vård. Avtalet är utformat så att de efter fem år kan göra vad de vill med fastigheten. Det finns alltså inga garantier för att de inte kommer att omvandla sjukhuset till ett hotel eller kontorslokal.

Talla Alkurdi uppmanar svenska folket att protestera mot affären.

– Inför valet 2022 hoppas jag att att vikten av en stark skattefinansierad vård aldrig kommer bli en idé som ifrågasätts.