Inrikes.

2020-06-17 14:35
Karl-Mikael Kälkner. Bild: Press / Manu Fernandez/AP/TT
Karl-Mikael Kälkner.
Puffetikett
Dagens ETC

Brittisk studie: Kortisonmedicin räddar livet på coronasjuka

En vanlig kortisonmedicin kan användas för att rädda coronapatienters liv. Det har brittiska forskare nu kommit fram till. Enligt Läkemedelsverket finns preparatet i Sverige, och är godkänt att användas efter individuell bedömning av läkare.

– Detta kommer att rädda liv över hela världen, skriver den brittiska regeringens chefsrådgivare i medicinska frågor på Twitter.

Enligt en större klinisk brittisk studie, där en mängd olika redan existerande läkemedel har testats mot symptomen vid covid-19, har kortisonmedicinen Dexametason visat sig ha en livräddande effekt för vissa svårt sjuka patienter. Dexametason, som är ett relativt vanligt läkemedel och även finns i Sverige, är en antiinflammatorisk medicin som bland annat används i cancerbehandlingar, mot reumatism samt mot svåra allergianfall.    

Enligt resultaten i studien från Oxford University minskar risken att dö för svårt sjuka coronapatienter, som ligger nedsövda i respirator, med upp emot en tredjedel om de får Dexametason. Chris Whitty, den brittiska regeringens chefsrådgivare i medicinska frågor, skriver på Twitter: ”Det här är det viktigaste försöksresultatet för covid-19 hittills. Tack till alla som har deltagit, detta kommer att rädda liv runt om över hela världen”. Den brittiska hälsoministern Matt Hancock har också gått ut med ett löfte om att läkemedlet, som är förhållandevis billigt, ska börja användas på bred front mot covid-19.     

Läkemedelsverket ger grönt ljus

Karl-Mikael Kälkner, läkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket, säger till Dagens ETC att läkemedlet finns tillgängligt redan nu för läkare att skriva ut till patienter i Sverige.

– Det här är ett gammalt beprövat läkemedel som används för att mildra inflammationer. Med det sagt vill jag påpeka att Läkemedelsverket inte har tagit ställning till den här studien ännu. Vi behöver mer information innan vi kan göra en kvalitativ bedömning, säger han.          

Hur tror man att medicinen lindrar symptomen vid covid-19?

– Som jag tolkat studien dämpar den inflammationen i luftvägarna för dem som är svårast sjuka. Det är ju på grund av inflammation och uppsvullnad i lungblåsorna som de covid-19-sjuka får svårt att andas, säger Karl-Mikael Kälkner.     

Fakta

Enligt den brittiska studien från Oxford University minskar risken att dö för patienter som behandlas för svår covid-19, och ligger i respirator, med upp till en tredjedel om de får kortisonläkemedlet Dexametason. Det innebär enligt en beräkning att 5 000 liv skulle ha kunnat räddas bara i Storbritannien, om medicinen använts från pandemins början.