ETC Malmö

Bristen på erfarenhet kan förvärra konflikter

"Föräldrar behöver en särskild sorts hjälp vid vårdnadstvister, vilket skiljer sig en hel del från det övriga arbetet inom socialtjänsten", säger Catarina Danso.
"Föräldrar behöver en särskild sorts hjälp vid vårdnadstvister, vilket skiljer sig en hel del från det övriga arbetet inom socialtjänsten", säger Catarina Danso. Bild: Bild: Pontus Lundahl/TT

ETC Malmö. Att oerfarna familjerättssekreterare får ta hand om vårdnadsutredningar ökar risken för att misstag begås. Följden kan bli att konflikterna mellan de föräldrar som ligger i vårdnadstvist med varandra fördjupas.

"Det är alltid barnet som blir lidande", säger Catarina Danso, generalsekreterare för Makalösa föräldrar, som får in många rapporter från föräldrar som känner att de har blivit illa behandlade i samband med vårdnadsutredningar.

Familjerättsbyrån i Malmö Lex Sarah-anmälde sig själv för växande väntetider för vårdnadsutredningar. De drabbade är familjer där konflikten mellan föräldrarna vid en skilsmässa är så svår att deras ärende har tagits upp i tingsrätten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Malmö!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser