Inrikes.

2019-08-26 13:00
Aida Badeli, språkrör Grön ungdom / Jair Bolsonaro, president i Brasilien. Bild: Grön ungdom / Eraldo Peres/AP/TT
Aida Badeli, språkrör Grön ungdom / Jair Bolsonaro, president i Brasilien.
Puffetikett
Dagens ETC

”Bolsonaro skiter fullständigt i Amazonas”

I dag klockan tre demonstrerar Grön ungdom utanför Brasiliens ambassad i Stockholm.

– Bolsonaro måste stoppa bränderna i Amazonas. Det är inte en nationell fråga utan en global fråga, säger språkröret Aida Badeli.

Vad vill ni skicka för budskap med demonstrationen?

– Vi vill skicka budskapet att Bolsonaro måste agera och stoppa bränderna i Amazonas. Det är inte en nationell fråga utan en global fråga. Det är dags för honom att sluta vara en klimatförnekare.

Nu sätts militär in mot bränderna och på G7-mötet verkar man snart vara överens om internationell hjälp. Är inte det positivt?

– Det är väl jättepositivt men det kommer ju två veckor för sent. Bränderna höll på två veckor utan någon uppmärksamhet från media eller något agerande från Bolsonaro. Det är mycket tack vare Macron man nu ser att något håller på att hända men det är alldeles för sent.

Han hade inte agerat utan påtryckningar tror du?

– Det hade han absolut inte. Under hans tid som president har han verkligen inte visa på något klimatledarskap. Han skiter fullständigt i Amazonas och vill inte ens ta ta tag i klimatproblemet. Om inte världen agerat tror jag han hade blundat för det. Det är väldigt typiskt för högerradikala ledare att att blunda för vårt gemensamma ansvar.

Tror du det finns en chans till långsiktigt ändrat klimatpolitik i Brasilien nu, med tanke på uppmärksamheten?

– Tyvärr inte. Man ser att de flesta politiska ledare med högerradikala åsikter bara agerar när andra politiker trycker på. Jag tror absolut inte Bolsonaro kommer att sätta sig vid bordet och tänka på hur han ska agera för att landet ska leva upp till Parisavtalet.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Bränderna i Amazonas

Drygt 78 300 skogsbränder har noterats i Brasilien i år, enligt landets rymdmyndighet INPE. Över hälften av dem har startat i Amazonas.

Bränderna sprider sig snabbt, bara i torsdags och fredags utbröt 1663 bränder enligt nyhetsbyrån AFP. De har nu också spridit sig till Bolivia.

Brasilien har fått hård kritik för att inte ta bränderna på allvar. När världsmedia började rapportera om dem förra veckan svarade Jair Bolsonaro med konspirationsteorier om att de anlagts av miljöaktivister i ett försök att underminera honom. Greenpeace avfärdade påståendet som ”absurt”