Inrikes.

2017-07-03 11:16
Cecilia Blanck, verksamhetsledare och Magnus Andén, som är ordförande i Föreningen JAG. Bild: Föreningen JAG.
Cecilia Blanck, verksamhetsledare och Magnus Andén, som är ordförande i Föreningen JAG.

Blev tältgrannar med nazister - tvingades fly Almedalen

Förening JAG, som arbetar för funktionsvarierades rättigheter, placerades i tältet bredvid nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen. Nu väljer de att överge sin plats på grund av hotbilden.
– Vi känner oss inte bekväma med att vara kvar, säger Cecilia Blanck, föreningens verksamhetsansvarig.

Brukarkooperativet JAG är en förening för människor med stora fysiska och kognitiva funktionsvariationer. Föreningen är på plats med ett tjugotal personer men de känner sig inte fysiskt trygga med att ha nazister så nära inpå.

– Vi bestämde oss för att vi inte skulle kunna vara kvar efter torsdagen då NMR sätter upp sitt tält och medverkar under de tre sista dagarna av Almedalen. Både av det principiella skälet att men också för att vi är kritiska på grund av säkerhetsaspekten, säger Cecilia Blanck, som är verksamhetsansvarig på föreningen JAG.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Ett demokratiproblem att NMR deltar”

Cecilia Blanck ser också faran i att organisationens frågor inte kommer att kunna lyftas fram för de partier som har sina programpunkter under senare delen av veckan. 

– Eftersom vi åker hem på torsdag så betyder det ju också att våra röster om de viktiga sakfrågorna inte kommer att kunna framföras till de partier som framträder under de tre sista dagarna av veckan. På det sättet så är det ju ett demokratiproblem att NMR deltar.

I protest kommer organisationen att ersätta sitt tält med en utställning om Nazitysklands program för utrotning av personer med funktionsnedsättningar.

Utställningen kan ses som ett inlägg i den debatt som förs om antidemokratiska organisationer i Almedalen och därmed vilken människosyn som accepteras som en del i det offentliga samtalet. Protesten genomförs i samarbete med organisationen Funktionsrätt Sverige.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Föreningen JAG

Organisationen arbetar med att förbättra och att försvara att rätten till assistansersättning som de menar skall skyddas av det allmänna skyddsnätet. Det är också av den anledningen som de åkt till Almedalen för att möta politiska beslutsfattare och andra makthavare, för att vara med och påverka i sina hjärtefrågor.