Inrikes.

2020-03-13 11:30
Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Blev erbjuden sjukförsäkring – med hänvisning till corona

En källa berättar för Dagens ETC att Trygg-Hansa ringde upp med budskapet att det vore bra att teckna försäkring för att få bättre vård i coronatider. Nu lovar försäkringsbolaget att utreda händelsen med sin underleverantör:

– Vi följer upp det här fallet och gör allt vi kan för att säkerställa att det inte inträffar igen, säger Maria Lindholm, tillförordnad presschef på Trygg-Hansa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

En person som Dagens ETC talat med fick häromdagen ett telefonsamtal från sitt försäkringsbolag Trygg-Hansa.

– De sa att de hade sett över våra försäkringar och sett att vi hade en olycksfallsförsäkring men ingen sjukvårdsförsäkring, och att det kanske skulle vara bra med en sjukvårdsförsäkring med tanke på situationen.

Det råder enligt personen Dagens ETC talat med ingen tvekan om att ”situationen” handlade om coronaviruset.

Dagens ETC:s källa svarade nej på erbjudandet. Han har råd att betala, men han ser privata sjukvårdsförsäkringar som osolidariska.

– Om personer som jag, som är medelinkomsttagare, inte litar på den allmänna sjukvården utan istället betalar för den privata, då underminerar det den gemensamt finansierade sjukvården, och det är den som är garant för att vi ska hantera det här i det långa loppet.

Spelar på folks oro

John Lapidus, forskare i ekonomisk historia på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och författare till boken ”Vårdstölden”, har länge granskat och kritiserat de privata sjukförsäkringarna. Han menar att den privatiserade vården ställer till hanteringen av coronaviruset.

– Nu visar det sig ännu mer att vi verkligen behöver ett större helhetsgrepp på vården, men att vi har en ganska decentraliserad vård. Dels har vi olika regioner, men framför allt är det för att vi har privatiserat så mycket. Det gör det svårare att få den överblick över verksamheten när det borde finnas där.

De privata sjukvårdsförsäkringarna ger också incitament att försöka använda coronaviruset som försäljningsknep, menar Lapidus.

– Det är inte förvånande att sådana samtal kommer. Vi har ju börjat organisera vården på det sättet att vi skiktar vården på olika sätt och det är klart att även i den här typen av krissituationer så kan det finnas möjlighet att spela på folks oro.

Trygg-Hansa följer upp

Men på Trygg-Hansa säger man sig vara förvånad över att samtalet har skett. Telefonsamtalet gjordes av ett bolag som Trygg-Hansa använder för att sälja försäkringar, och nu ska de få instruktioner om att inte använda coronaviruset som argument, säger Maria Lindholm, tillförordnad presschef på Trygg-Hansa.

– Vi bedriver för tillfället ingen aktiv telefonförsäljning till några kunder. Det är djupt olyckligt om privatpersoner har blivit uppmanade att teckna en försäkring med den här typen av argument. Vi följer upp det här fallet och gör allt vi kan för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Lindholm vill också göra tydligt att en privat sjukvårdsförsäkring inte hjälper mot coronaviruset.

– Trygg-Hansas sjukvårdsförsäkring täcker enbart planerad vård.

Dagens ETC har även kontaktat Länsförsäkringar, som säger samma sak.

– Alla Corona-ärenden hänvisas till 1177 och akutsjukvård ingår inte i sjukvårdsförsäkringen.