Mötet.

2016-11-28 15:45
  • Bild: Jörgen Lund
  • Var riksdagens talman mellan 1994 och 2002.  Bild: TT
    Var riksdagens talman mellan 1994 och 2002. 
  • Tillsammans med Olof Palme 1979.  Bild: TT
    Tillsammans med Olof Palme 1979.

Birgitta Dahl: ”Jag skällde ut Palme”

Socialdemokraten Birgitta Dahl har kämpat för jämställdheten under hela sitt liv. 

Trots att mycket har hänt sedan 1960-talet, då hon inledde sin politiska bana, måste den jämställdhet vi har uppnått ständigt försvaras, menar hon.   

"Vad som hela tiden dundrar över oss via medierna idag är inget annat än gammaldags manschauvinism. Det finns mängder av avarter. Donald Trump är inte ensam precis", säger Birgitta Dahl.   

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Socialdemokraten Birgitta Dahl satt i riksdagen i hela 34 år, men politisk aktiv blev hon redan under studenttiden på universitetet i Uppsala. Hennes politiska gärning har präglats av kampen för jämställdhet, internationell solidaritet och den globala miljön.

Nu kommer Birgitta Dahls memoarer som tecknar en unik bild av Sveriges politiska rörelse och utveckling, från 1940-talet fram till i dag. Ett av de bestående intrycken som läsupplevelsen lämnar efter sig är att politisk förändring är möjlig och att den enskildes drivkraft och lidelse har en avgörande betydelse för framåtrörelsen.

Dagens ETC åkte hem till den nu 79-åriga Birgitta Dahl, som fortfarande bor kvar i den hyreslägenhet i Uppsalas gamla arbetarstadsdel Svartbäcken som hon flyttade in i under ungdomsåren.             


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Politisk familj

Övertygelsen om att individen kan påverka samhällsutvecklingen, såväl som sitt eget liv, har hon burit med sig sedan barnsben.  

– Jag är uppvuxen i folkrörelse-Sverige. Mina föräldrar var aktiva i nykterhetsrörelsen, och jag fick tidigt med mig övertygelsen om att man kan påverka sitt eget liv och samhället omkring sig. Och att man också har ett ansvar att göra det, det duger inte att sitta hemma och vara missnöjd. Jag bildade ett av Sveriges första elevråd, och när jag var 13 år gick jag in till rektorn och krävde att vi skulle få sexualundervisning. Det rådde en fruktansvärd dubbelmoral kring sexualitet på den tiden, säger Birgitta Dahl. 

Hennes föräldrar var folkpartister, men själv kom hon i 20-årsåldern fram till att liberalismen inte räckte till för att hantera rättvisefrågorna. Att Birgitta Dahl blev aktiv inom socialdemokratin var en följd av att hon starkt identifierade sig med de värderingar om solidaritet och alla människors okränkbara värde som deklarerades i partiprogrammet.  

– Det var idéerna om jämlikhet, jämställdhet och det internationella arbetet för fred som fångade mig. Jag läste jämt, både skönlitteratur, samhällsvetenskaplig och historisk litteratur. Jag läste mig till att S hade de idéer som motsvarade mina egna, säger hon. 

Första sommaren efter att Birgitta Dahl avslutat sina gymnasiestudier arbetade hon natt som sjukvårdsbiträde på Allmänna BB i Stockholm. Hit kom överklassfruar från Östermalm, Lidingö och Djursholm för att föda barn, men även ensamstående mammor från hela landet för att i hemlighet föda och ofta adoptera bort sina barn. Dessa flickor och kvinnor behandlades hemskt illa av läkare och barnmorskor, som föraktade dem, skriver Birgitta Dahl.    

– Redan när jag var 13 år och gick till rektorn för att kräva sexualundervisning så var ju det för att de flickor som blev gravida blev så oerhört illa behandlade och fick hela sina liv förstörda. Jag hade flera goda vänner som blev gravida och tvingades till illegala aborter. En av dem blev förstörd för livet och kunde inte få barn mer. Jag var så blixtrande arg på den här tidens dubbelmoral, säger hon. 

När Birgitta Dahl som enda kvinna kom in i Uppsalas kommunstyrelse i mitten av 60-talet tog hon upp kampen för de ensamstående mammorna.

– Jag lyckades efter lång och trägen kamp få igenom ett beslut om att kommunen skulle köpa ett antal lägenheter och upplåta dem som hyresrätter åt ensamstående mammor för den tid de behövde för att hantera sin prekära situation, säger hon.      

På den tiden fanns inte mer än två daghem i hela Uppsala som sammanlagt hade plats för strax under 50 barn. 

– I styrelsen för de barnavårdande institutionerna satt kommunpamparnas fina fruar. De satt och utövade välgörenhet mot de ensamma mammor som de föraktade. Det var en förskräcklig miljö som jag svor på att jag skulle förändra, vilket jag också har lyckats med, säger Birgitta Dahl stolt. 

Läs vidare på nästa sida: Skällde ut Palme

Birgitta Dahl 

79 år. 

Född: 1937 i Råda socken i Västergötland.  

Studier: Har studerat Nordiska språk, Historia och Statsvetenskap vid Uppsala universitet. 

Bor: I Uppsala med sin man sedan 40 år. 

Familj: Tre barn, nio barnbarn och mannen Enn Kokk.  

Var riksdagsledamot för socialdemokraterna 1969 till 2002 och talman mellan 1994 och 2002.

Aktuell med sina memoarer I rörelse.  

Låg bakom utbyggnaden av barnomsorgen

1968 blir Birgitta Dahl suppleant i Uppsalas drätselkammare (kommunstyrelse). 

1969 blir hon riksdagsledamot för socialdemokraterna.

1975 lägger hon fram en motion i riksdagen om att barnomsorgen ska byggas ut efter behov. 

1985 fattas beslut i riksdagen om att barnomsorgen ska byggas ut efter behov. 

1991 var utbyggnaden av barnomsorgen genomförd.