Hoppa till innehållet

Corona

Beskedet: Svenska tolvåringar får vaccineras i höst

Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC. Efter höstlovet inleds en ny fas i Sveriges vaccinationsprogram mot covid-19 – då ska barn från 12 års ålder erbjudas vaccin.

– I dag kommer ett viktigt besked: Vaccin kommer att göras tillgängligt mellan 12 och 15 år, framför allt för barnens hälsas skull, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff idag, torsdag.

I flera länder vaccineras redan barn inom det åldersspannet och Folkhälsomyndigheten berättar att de studerat utvecklingen i de länderna, samt i Sverige. 

– Vi har landat i bedömningen att även för barn i de här åldrarna så överväger fördelarna med vaccination, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson

– Vi rekommenderar att arbetet med att vaccinera barn i de här åldrarna inleds i november. Då hinner regionerna komma längre med det viktiga arbetet att vaccinera vuxna, som är högsta prioritet, säger han.

Dessutom ger det regionerna möjlighet att förbereda informationsmaterial riktade till barn och deras vårdnadshavare, berättar Carlson. Även för 12–15-åringarna ska det vanliga vaccinationsschemat med två doser gälla.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser