Inrikes.

2021-03-18 18:00
Puffetikett
Dagens ETC

Besked om Astra Zenecas vaccin i Sverige nästa vecka

På dagens pressträff medverkar statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.


– Vi är nu i ett läge där smittspridningen ligger på en alldeles för hög nivå, belastningen på vården ökar på flera platser i landet, säger statsminister Stefan Löfven.

– Det faktum att vi inte fick en skenande smittspridning i julas beror på att så många agerade klokt och hänsynsfullt. Nu ser vi att fler börjar slarva med råd och rekommendationer, det får direkt negativ effekt på smittspridningen. Nu behöver fler göra mer, säger Stefan Löfven.

Hans uppmaning inför påsken är att hålla fast vid rekommendationerna och inte arrangera några stora påskfiranden.

De nuvarande rekommendationerna och riktlinjerna ligger fast. Uppmaningen är att fortsätta hålla icke nödvändig kommunal verksamhet fortsatt stängd.

– Innan vi fått en hög vaccinationstäckning måste vi följa råden, säger socialminister Lena Hallengren.

– Jag har ett tydligt budskap i idag, att läget i pandemin är allvarligt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

EMA lämnade tidigare idag sitt besked att Astra Zenecas vaccin anses säkert – stoppet ligger fortfarande kvar och Folkhälsomyndigheten ska analysera beslutet. Ett besked om hur vaccinet kan användas i Sverige kommer nästa vecka, enligt Carlson.