Gröna resor.

2020-06-02 16:18
  • Om du vill slipa på din teknik eller öva på vad du ska göra om du eller någon annan ramlar i vattnet kan du kolla med din lokala kanorförening eller med Friluftsfrämjandet som ofta har nybörjarkurser.  Bild: Thomas Lindahl Jonsson
    Om du vill slipa på din teknik eller öva på vad du ska göra om du eller någon annan ramlar i vattnet kan du kolla med din lokala kanorförening eller med Friluftsfrämjandet som ofta har nybörjarkurser.
  • Det går bra att paddla med hela familjen. Bara man anpassar distanserna.  Bild: Thomas Lindahl Jonsson
    Det går bra att paddla med hela familjen. Bara man anpassar distanserna.
Puffetikett
Dagens ETC

Bästa tipsen: Så semestrar du med kajak

Vill du semestra på vatten utan motorbuller och avgaser. Dagens ETC:s kajakfantast Ulrika Lindahl berättar hur du kommer igång.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du glider fram ljudlöst över vattnet. Dropparna från paddeln bildar små cirklar på vattenytan. Det kluckar mot skrovet när du glider fram i höjd med vattenytan och istället för bensinångor kan du känna lukten av själva vattnet. Sött eller salt.

Jag minns min första paddlingsupplevelse. Min bror och jag satt på durken i den nya, gula kanadensaren och sjöng påhittade sånger om indianen Jens när mamma och pappa paddlade fram på älvarna och sjöarna i Bergslagsnaturen. Vi tältade på en ö någonstans med sovsäckar från 70-talet och grillade korv över öppen eld. Det blev ganska många turer med den där gula kanoten genom åren.

Lite coolare, lite snabbare

Som vuxen hittade jag kajaken. Samma upplevelse som kanadensaren, fast (helt ärligt) lite coolare och lite snabbare. Och bättre om du vill kunna ta dig fram utan motor även på havet. Med sin längd, med dubbelpaddeln och med den slutna konstruktionen med bara en sittbrunn för paddlaren, tar sig kajaken fram även på stora öppna vatten och i höga vågor. Det är få saker som slår upplevelsen av saltstänket i ansiktet och att känna sig starkast i världen när du skär dig fram genom vinden och havet.

Fjällsjö eller bråddjup?

Nu har vi varsin kajak i min familj. Men man måste verkligen inte ha en egen kajak för att kunna uppleva det fossilfria sjöfarandet. Sverige är fullt av ställen där du kan hyra allt du behöver och dessutom få en guide som hjälper dig att hitta de bästa ställena (se några exempel i tipslistan här intill). Du kan paddla i glasklara fjällsjöar, mellan kala klippor på Bohuskusten, över bråddjupet i Vättern eller mellan slott och gamla vrak i Vänern. Det kan bli hur lyxigt som helst, med gourmetmiddagar och hotellövernattningar, men också lika enkelt och nära som mina nätter i 70-talssovsäckarna.

Du har allemansrätten på din sida som säger att du får gå iland, bada och slå läger en natt var som helst så länge som du uppträder respektfullt (och undviker fågelskyddsområden).

Gott om guider

Hur mycket måste du kunna då för att ge dig ut? Det beror helt på hur långt du vill paddla. Om du vill vara ute i flera dagar och färdas flera sjömil är det så klart bra att vara lite grundtränad och ha rätt teknik så att du inte får blåsor i händerna första dagen. Det kan också vara bra att ha tränat på hur du gör om din egen eller någon annans kajak skulle välta.

Kolla med lokala kanotföreningar eller Friluftsfrämjandet som ofta har nybörjarkurser och kurser i så kallad kamraträddning.

Men om du bara ska prova en tur på några timmar och med guide så kan du mycket väl vara total novis. Tänk på att använda magen istället för armarna när du paddlar så orkar du längre. Och du, ha alltid på dig flytväst.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

TÄNK PÅ ATT FÖLJA MYNDIGHETERNAS REKOMMENDATIONER

Var noggrann med att ta del av och följa myndigheternas information när du planerar resor inom Sverige. Aktuell myndighetsinformation om inrikesresor, rekommendationer och restriktioner på grund av det nya coronaviruset finns på Krisinformation.se

Bra att ha när man paddlar

Alltid flytväst

Torra extrakläder och en handduk i en platspåse
eller i en vattentät påse

Dricksvatten

Skor eller sandaler som tål vatten

Kläder som tål att bli blöta, tänk på att bomull blir tungt
när det blir blött

Solskydd även om det är molnigt

En varm tröja eller andra överdragskläder att ta på sig
när du går i land och fikar

Mobiltelefonen, förvarad i ett vattentät påse.

Karta och kompass om du paddlar utan guide

Fika så klart!

Kanoter

Kanot är ett samlingsnamn för både kanadensare och kajaker

Kanadensaren var de nordamerikanska urinvånarnas farkost. Den är öppen, kan ta mycket last och paddlas med en enkelbladig paddel. Passar bäst för paddling i åar och mindre vattendrag.

Kajak utvecklades av inuiterna för att göra det möjligt att jaga och fiska från vattnet. Finns i flera utföranden som havskajak, tävlingskajak och sit-on-top. Paddlas oftast med dubbelbladig paddel och fungerar bättre än kanadensaren i hårdare vatten och vind.