Tensta.

2015-07-15 09:47
Roda Ahmed med fem av sina åtta barn är en av de som drabbats av vräkningarna. Hon väntar nu på besked om ny bostad enligt dottern Ayan Sabriye. Bild: Jörgen Lund
Roda Ahmed med fem av sina åtta barn är en av de som drabbats av vräkningarna. Hon väntar nu på besked om ny bostad enligt dottern Ayan Sabriye.

Barnfamiljerna vräks från sina hem

De vräkta barnfamiljerna i Tensta känner sig lurade. Efter flera protester och stor oro i området lovade Svenska bostäder de 35 barnfamiljerna att de tillsammans med socialtjänsten skulle finna en lösning och att ingen skulle sättas ut på gatan. Men bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Liv (V) menar att ingen kan tillåtas gå före i bostadskön.
– Om det bara rörde sig om de här åtta familjerna skulle det säkert gå att lösa, men bara i Tensta har vi 85 familjer som hänvisats till hotellhem, säger hon.

Läs också: Roda Ahmeds familj vägrar att flytta

Av de 35 familjer som skulle vräkas i Stockholmsförorten Tensta den 30:e juni, bor åtta fortfarande kvar i lägenheterna de haft på korttidskontrakt i två till fyra år. Resten har flyttats till hotellhem i Bromma och Södertälje, eller tvingats flytta in hos släkt och vänner, för att få tak över huvudet.

Den 29:e juni höll de boende med stöd av organisationerna Voice of Tensta och Ort till ort en uppmärksammad demonstration i Tensta, med syfte att häva uppsägningarna. Därefter lovade det kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder att ingen skulle ställas på gatan. De boende som nu hotas av kronofogden om de inte flyttar, känner sig lurade av bostadsbolaget och stadsdelsnämnden.

Jonas Elamson, kommunikatör på Svenska bostäder, menar att familjerna hela tiden vetat att de bott på korttidskontrakt och att bostäderna nu behövs som evakueringslägenheter, när miljonprogrammet på Järva-fältet ska renoveras.

– Vi hyr ut evakueringslägenheter i väntan på renoveringar, i stället för att låta dem stå tomma. De som bor på korttidskontrakt förlorar inte heller sin kötid hos bostadsförmedlingen, säger han.

Ingen tidsgräns

Svenska Bostäder och socialtjänsten i Spånga-Tensta har haft individuella möten med familjerna.

– Många har planerat för vart de ska ta vägen, men de som inte kunnat lösa sin boendesituation har vi hjälpt med tillfälligt boende. Socialtjänsten har inga lägenheter utan man får ett rum på ett vandrarhemsliknande boende, säger Toni Mellblom, chef på socialtjänstens Individ och familj i Spånga-Tensta.

För de familjer som har försörjningsstöd betalar socialtjänsten boendet. De som har jobb betalar själva hyran, men om pengarna inte räcker till kan även de få stöd av socialtjänsten. Hur länge familjerna kan bo på ett tillfälligt boende finns det ingen gräns för.

– Det beror på varje familjs situation. Med lite tur kan man kanske få en bostad relativt snabbt, det är svårt att säga någon tidshorisont, säger Toni Mellblom.

Olämpliga miljöer

De flesta har hänvisats till hotellhem i Bromma och Södertälje. Ett av problemen med placeringarna är att det på hotellhem ofta bor personer med missbruksproblematik, vilket gör att boendeformen inte är inte särskilt lämplig för barnfamiljer. Toni Mellblom säger att man försöker placera familjer på de mest lämpliga boendena men att man får ”kämpa med ljus och lykta” för att ens hitta lediga platser.

– Bostadsbristen i Stockholm märks ju av även på dessa boenden, säger han.

En av familjerna, en åttabarnsfamilj, har erbjudits att bo i två rum. Är det en rimlig placering?

– Alla boenden som vi erbjuder har vi bedömt som lämpliga med hänsyn till de möjligheter som finns, säger Toni Mellblom.

Kan inte gå före i kön

Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh håller med om att situationen är katastrofal, men menar att de berörda familjerna i Tensta inte kan tillåtas få förtur i bostadskön.

– Så många människor hamnar i kläm på Stockholms bostadsmarknad. Det här är ett gigantiskt problem som vi fått ta över, eftersom alliansen inte byggt några bostäder för allmännyttan, säger hon.

Svenska bostäder förmedlar inga lägenheter på egen hand, utan överlåter den uppgiften åt Stockholms bostadsförmedling. Att låta de utsatta familjerna i Tensta gå före i kön vore helt enkelt orättvist mot alla andra som köar för att få ett hyreskontrakt, menar Ann-Margarethe Livh.

– Om det bara rörde sig om de här åtta familjerna skulle det säkert gå att lösa, men bara i Tensta har vi 85 familjer som hänvisats till hotellhem. I hela Stockholm rör det sig om tusentals personer, säger hon.

Efter sex till sju år i bostadskön brukar man vanligtvis få tillgång till ett hyreskontrakt i en ytterförort till Stockholm. Problemet kvarstår dock eftersom flera hyresvärdar har hårda inkomstkrav för godkännande av hyresgäster.

– Att riva upp kravet på en inkomst på tre gånger hyresbeloppet var bland det första jag gjorde som bostadsborgarråd. För att få kontrakt i allmännyttan idag räcker det med att ha en inkomst motsvarande existensminimum, men det gäller ju tyvärr inte hos de privata värdarna, säger Ann-Margerethe Livh.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Stor uppslutning

Många har slutit upp för att stötta de familjer som nu riskerar att bli hemlösa.

Förutom den lokala föreningen Voice of Tensta har Järvas föräldraallians, nätverket Ort till Ort, Högdalens vänner och föreningen Bostadsbristen och flera andra Järvabor med korttidskontrakt engagerat sig. De har också tagit kontakt med jurister som vill stötta familjerna.