Hoppa till innehållet

Inrikes

Barn ska slippa tvångsumgänge

Sanam Gharaee som startade ”Lex Tintin” efter att hennes son mördades av sin pappa, var på plats när regeringen bjöd in till samtal om att stärka barns ställning i vårdnadsmål.

Sanam Gharaee som startade ”Lex Tintin” efter att hennes son mördades av sin pappa, var på plats när regeringen bjöd in till samtal om att stärka barns ställning i vårdnadsmål.

Bild: Shutterstock, privat (montage)

Dagens ETC

Politiker såväl som experter är överens – skyddet för våldsutsatta barn är inte tillräckligt. Inte minst krävs lagändringar och ökad kunskap hos rättsväsendet. Det var slutsatsen när regeringen bjöd in till rundabordssamtal. Men när förändringarna ska drivas igenom är fortfarande oklart.

Mängder av barn tvingas fortfarande umgås med sin våldsutövande förälder. Till och med i fall där han har dömts för brott mot dem. Det visade Dagens ETC nyligen i en granskning om barnfridsbrott, och om vad den tre år gamla lagen har haft för effekt. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) sa efter granskningen att barnfridsbrottslagen behöver utvärderas. Men mer än så krävs – de senaste åren har det blivit uppenbart att lagstiftningen gör att många barn far illa. Inte minst i vårdnadstvister och tvister om umgänge.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.