Inrikes.

2019-11-06 09:20
Alice Bah Kuhnke (MP).
Alice Bah Kuhnke (MP).
Puffetikett
Dagens ETC

Bah Kuhnke (MP): Avtalet med Libyen måste avslutas

I en läckt rapport kallas EU:s tredjelandsavtal med Libyen ”lyckat” eftersom färre människor har lyckats fly över Medelhavet. Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke kallar utvecklingen fruktansvärd:

”Avtalet är ovärdigt, oacceptabelt och oerhört ­cyniskt”, säger hon till Dagens ETC.

I måndags rapporterade Dagens ETC om flyktingarnas ohållbara situation i inbördeskrigets Libyen.

I helgen läckte även en EU-rapport som delvis visar att EU har mycket begränsade möjligheter att kontrollera hur människor behandlas både av Libyens kustbevakning och när de sedan kommer i land i Libyen.

– Den här rapporten visar även på helt fruktansvärda övergrepp mot mänskliga rättigheter. Den är framtagen av Federica Mogherini, vice ordförande i EU-kommissionens, egna verksamhet, så nu finns det inte längre någon som kan säga att de inte vet vad som pågår. Alla vet att detta sker under EU:s banér, men vi låter det fortgå.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Att kalla avtalet för ”lyckat” är enligt Bah Kuhnke helt missvisande:

– Det är fruktansvärt att man kan använda sådana termer i sammanhanget. Vittnes­målen från Libyen tillhör de grövsta jag har hört. Barn våldtas systematiskt, människor säljs och misshandlas, allt med EU:s goda minne.

”Oacceptabelt”

Alice Bah Kuhnke vill att EU:s avtal med Libyen avslutas snarast möjligt.

– Det är oacceptabelt att EU samarbetar med ett land som drivs av en milis, präglas av en obefintlig rättsstat och kritiseras av civilsamhällets grupper för statligt sanktionerade och systematiska övergrepp av mänskliga rättigheter. EU måste själva ta över makten och ansvaret for sin migrationspolitik, att vi lejer ut den till skurkstater är under all kritik.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Pågått i två år

De senaste åren har EU lagt mer än 90 miljoner euro på att finansiera och utbilda den Libyska kustbevakningen som ett del av ett projekt som ska hindra människor från att nå Europa genom att korsa Medel­havet.