Granskning.

2020-05-13 09:00
 • Moses Ntandas syster Florence Ssempala säger att hon inte litar på att Moses fick den läkarvård han hade rätt till. ”Man kan inte bara utgå från folks ålder och att man har demens när man bestämmer vilken läkarvård någon kan tänkas klara av”, säger hon. Bild: Privat
  Moses Ntandas syster Florence Ssempala säger att hon inte litar på att Moses fick den läkarvård han hade rätt till. ”Man kan inte bara utgå från folks ålder och att man har demens när man bestämmer vilken läkarvård någon kan tänkas klara av”, säger hon.
 • När 95-åriga Bengt Larsson insjuknade i covid-19 fick hans anhöriga besked att om han skulle bli dålig skulle han endast få palliativ vård och somna in i hemmet. Han överlevde viruset. Bild: Privat
  När 95-åriga Bengt Larsson insjuknade i covid-19 fick hans anhöriga besked att om han skulle bli dålig skulle han endast få palliativ vård och somna in i hemmet. Han överlevde viruset.
 • Nästan hälften, 44 procent, av alla som hittills dött i covid-19 i Region Stockholm bodde på ett särskilt boende för äldre. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.  BIid: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
  Nästan hälften, 44 procent, av alla som hittills dött i covid-19 i Region Stockholm bodde på ett särskilt boende för äldre. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
 • Bild: Shutterstock
 • Efter larm om omfattande missförhållanden på Bergas äldreboende i Solna, där 27 av 96 boende hade avlidit i slutet av april, beslutade åklagare att inleda förundersökning om flera fall av arbetsmiljöbrott. Bild: Janerik Henriksson/TT
  Efter larm om omfattande missförhållanden på Bergas äldreboende i Solna, där 27 av 96 boende hade avlidit i slutet av april, beslutade åklagare att inleda förundersökning om flera fall av arbetsmiljöbrott.
Puffetikett
Dagens ETC

Tiotals dog av covid-19 på äldreboenden – fick aldrig träffa läkare

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Moses läkare hade inte fått uppgifter om feber

När Moses Ntanda blev sjuk i covid-19 hade han hög feber, mellan 38,7 och 39,5 grader, i flera dagar. Det framgår av de journalanteckningar som sjuksköterskorna på boendet gjort, och som Dagens ETC har fått tillstånd av anhöriga att läsa.

I det efterlevandesamtal som Moses anhöriga hade med hans läkare – och som Dagens ETC har lyssnat på en inspelning av – säger läkaren att Moses inte haft hög feber.

”Han har inte ens haft feber. Han var lite hostig, han var lite trött ... man utvecklade inte den här höga febern som vi har sett”, säger han.

”Hög feber, vad innebär det?”, frågar då Moses syster, Florence Ssempala.

”38 eller mer.”

”Men jag ringde flera gånger och de sa till mig att han hade 39,2.”

”Det har man inte sagt till mig”, svarar läkaren.

Läkaren säger till Dagens ETC att han inte har tillgång till sjuksköterskornas journal­anteckningar.

Syrgas eller morfin?

Många coronapatienter som får andnöd behandlas med syrgas när man konstaterar syrebrist, men inte alla. Morfin är ett läkemedel som ges vid palliativ vård i livets slutskede. Det verkar lugnande och smärtstillande, men det kan också i låga doser ha en lugnande effekt på andningen. Därför kan morfin ordineras av läkare för att underlätta andningen hos äldre patienter med andningsbesvär vid covid-19. Det kan verka både palliativt och behandlande mot andnöd vid covid-19, enligt Fredrik Sandlund, legitimerad sjuksköterska och vetenskaplig ledare på palliativt kunskapscentrum i Region Stockholm.