Malmö.

2016-04-12 10:01
Boende och demonstranter kvar i migrantlägret i Sorgenfri i Malmö, trots att tidsfristen har löpt ut. Nu väntar boende och demonstranter på polisen. Lägret skulle vara tömt klockan 16 på söndagen, enligt kommunen. Men lägret är kvar. Bild: Drago Prvulovic/TT
Boende och demonstranter kvar i migrantlägret i Sorgenfri i Malmö, trots att tidsfristen har löpt ut. Nu väntar boende och demonstranter på polisen. Lägret skulle vara tömt klockan 16 på söndagen, enligt kommunen. Men lägret är kvar.

Avhysning av romer dyrare än härbärge

I höstas genomförde Malmö stad en avhysning av det största lägret för EU-migranter i Sverige. Först nu kommer siffrorna för vad det kostade – mer än kostnaden för att driva ett motsvarande härbärge i ett helt år. Samtidigt står EU-migranterna utan boende – igen.

Sedan lägret på ödetomten i Sorgenfri plattades till marken i november förra året har flera av EU-migranterna, mestadels romer från Rumänien, som bodde på platsen kunnat sova i kulturföreningen Kontrapunkts lokaler i Malmö.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men förra veckan kom Malmö Stad med ytterligare ett tungt besked: Av brandsäkerhetsskäl hotas Kontrapunkt med vite på 500 000 kronor om verksamheten fortskrider. Nu står EU-migranterna på gatan ännu en gång och efterfrågar en långsiktig lösning.

Förstärkning från polisen

Samtidigt visar Dagens ETC:s genomgång att kostnaden för att riva Sorgenfri-lägret den 3:e november 2015 hade räckt till att erbjuda migranterna plats på ett härbärge. Utförandet beställdes av miljöförvaltningen och själva rivningen kostade Malmö stad 343 000 kronor.

Utöver kostnader för rivningen kom poliser från hela landet ner till Malmö under veckan för att hjälpa till med avhysningen.

– Det var inget polisiärt beslut att vi skulle utrymma platsen, utan en handräckningsbegäran från Malmö stads miljöförvaltning för att det fanns sanitära svårigheter där, säger Lars Förstell, pressinformatör vid polisen i Malmö.

En miljon för avhysning

Siffrorna för vad polisinsatsen vid Sorgenfri kostade har inte tidigare lämnats ut, men Dagens ETC har fått ta del av ett underlag som visar att Region Syds slutkostnad för kommenderingen landade på 700 616 kronor. I det ingår hotell- och resekostnader, transport och löner med övertidsersättning, exklusive polisernas grundlön.

Den polisiära kostnaden tillsammans med rivningen landar alltså på strax över en miljon kronor. Och då är kostnaderna för inresta poliser från andra län fortfarande inte inräknade.

– Det blir ju vissa kostnader vid förstärkning. Det är ju en del av att vi är en myndighet, att vi kan få förstärkning från resten av landet. Det gäller till exempel vid högriskfotbolls-matcher också, säger Lars Förstell.

Läs vidare på nästa sida: Ingen lösning i sikte

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Rivningen av Sorgenfrilägret

Sommaren 2014

Ett 50-tal EU-migranter börjar övernatta på ödetomten i korsningen Industrigatan/Nobelvägen i Malmö.

21 oktober 2014

Kommunen vänder sig till kronofogden för att få hjälp med avhysning av de boende.

15 december 2014

Grävmaskiner försöker köra in i lägret för att riva upp ett stängsel, men kan inte åka in för att tält, husvagnar och bilar står i vägen.

17 juni 2015

Länsstyrelsen upphäver miljöförvaltningens förbud om camping på tomten, vilket betyder att romerna inte kan köras bort.

27 oktober 2015

Miljönämnden i Malmö beslutar att riva lägret.

3 november 2015

Polisen river Sorgenfri-lägret. En demonstration startar utanför stadshuset i Malmö.

Extra poliskostnader för Region Syd för av­hysningen vid Sorgenfri

Löner och arvoden till poliser: 275 968 kr

Löner till civilanställd personal: 15 771 kr

Arvoden, kostnadsersättningar: 12 942 kr

Arbetsgivaravgifter: 93 981 kr

Pensionskostnader: 34 224 kr

Kostnader för transport­medel: 7 875 kr

Resor, hotell etc.: 259 856 kr

Region Syds kostnad: 700 616 kr

Relaterade artiklar