Inrikes.

2020-03-23 11:15
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) kallade i veckan till sig företrädare för kvinnojourerna. Bild: Ali Lorestain/TT
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) kallade i veckan till sig företrädare för kvinnojourerna.
Puffetikett
Dagens ETC

Åsa Lindhagen (MP): ”Isolering i hemmet ökar våldsutsattheten”

Barn som isoleras i hemmet med en våldsam förälder. Kvinnor vars partner plötsligt kan använda coronasmittan som förevändning för att kontrollera varje steg hon tar.

Så slår corona mot kvinnor och barn som lever med våld.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Mäns våld mot kvinnor i nära relationer ökar när människor isoleras på grund av coronaviruset. Det visar erfarenheter från Kina, och kvinnorättsorganisationer i Europa har slagit larm. Något som Dagens ETC har rapporterat om tidigare.

Nu uttalar sig jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) om situationen.

– Vi vet att mer tid i hemmet betyder ökad utsatthet och mer risk för våld. Det drabbar både kvinnor och barn. Om man befinner sig i en situation där man är isolerad på grund av symptom innebär det en ökad risk för våldsutsatthet, säger hon.

Läget fick henne att i veckan kalla till sig företrädare för Sveriges kvinno- och tjejjourer, Roks och Unizon, som tillsammans samlar nästan alla kvinno- och tjejjourer i Sverige. Syftet var att lyssna på vad jourerna ser för utmaningar och ta reda på om de redan nu har önskemål om åtgärder som de vill skicka med regeringen.

– De lyfte riskerna för våldet och den ökad utsattheten. Bland annat att barn hör av sig med oro för att behöva vara hemma mer med en våldsam förälder. Föräldern är hemma mer, och om barnen själva är hemma för att de är sjuka eller har symptom kan de känna stor oro. Även våldsutsatta kvinnor känner en stor oro kring detta, säger Åsa Lindhagen.

Kan öka kontrollen ytterligare

Det finns samtidigt en rädsla för att våldsutövare ska använda coronaviruset för att ytterligare öka kontrollen, som är en del av våldet.

– Till exempel hålla ett barn hemma från skolan. Att ställa in barnets fritidsaktivitet, eller att hålla kvinnor hemma. Att öka kontrollen genom att be om rapporter en gång i halvtimmen och ha corona som förevändning för att fråga kvinnan vart hon befinner sig och vad hon gör, säger Åsa Lindhagen.

Vilka konkreta behov ser jourerna nu?

– När möjligheten att röra sig ute i samhället minskar på grund av isoleringen finns det ett ökat behov av att kunna ha kontakt via internet och telefon. Jourerna har redan chattfunktioner och telefon­tider men det finns behov av att skala upp verksamheten nu.

Kommer regeringen att ­skjuta till pengar om det ­behövs?

– Vi är i ett läge där vi inte kan utesluta någonting från regeringens sida. Vi följer situationen minut för minut och kommer ständigt med fler åtgärder på olika sätt. I krispaketet för ekonomin finns en koppling till våldet. Om man är i en svår ekonomisk situation så kan det vara ännu svårare att ta sig ur en våldsam relation. Det finns indirekta kopplingar som det också är viktigt att ha med sig, säger Åsa Lindhagen.

Larm i flera länder

Dagens ETC har tidigare berättat om situationen i Kina, där en kvinnojour vittnade om att antalet fall tredubblades under coronautbrottet i februari i år jämfört med samma tid förra året.

Även i USA har den nationella hjälplinjen för människor som utsätts för våld i hemmet varnat för att fler kommer att utsättas under coronapandemin.