Hoppa till innehållet

Årskrönika

Året som gick – så påverkade de ideella nätverken och eldsjälarna Umeå

”Vi har framfört krav på högst 15 barn i barngrupperna. Det kanske inte händer  redan i höst, men det kan vara ett steg åt det hållet”, säger Daniel Stolt och  Josefin Eman, medlemmar i Föräldranätverket i Umeå.
”Vi har framfört krav på högst 15 barn i barngrupperna. Det kanske inte händer redan i höst, men det kan vara ett steg åt det hållet”, säger Daniel Stolt och Josefin Eman, medlemmar i Föräldranätverket i Umeå. Bild: Bild: Liselotte Holm

ETC Umeå.

Umeå är en stad med en stolt gör det själv-kultur och många nätverk. ETC Umeå gör en tillbakablick på året som gått, med fokus på dem som har skapat debatt och gjort skillnad.

Föräldranätverket

Det är trångt på förskolorna i Umeå. Skolverket rekommenderar att barngrupper med 4–5-åringar ska ligga på en storlek med 9–15 barn, men i Umeå ligger snittet på 17 barn. Inte nog med det – en prognos från SCB visar på en stark befolkningsökning för Umeå som medför ett behov av 115 nya förskoleavdelningar. Situationen oroar många småbarnsföräldrar. I januari i år bildades Föräldranätverket av en grupp frustrerade föräldrar som ville lyfta frågan om personalstress och stora barngrupper. På kort tid anslöt sig nära 3 000 medlemmar till facebookgruppen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Umeå!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser