Medier.

2016-08-26 10:00
Mediejätten Stampen är nära konkurs. Enligt en kartläggning från Dagens Samhälle försvann runt 1 000 journalistjobb 2013 och 2014. 2015 var siffran 235, enligt tidningen Journalisten. Bild: Adam Ihse/TT
Mediejätten Stampen är nära konkurs. Enligt en kartläggning från Dagens Samhälle försvann runt 1 000 journalistjobb 2013 och 2014. 2015 var siffran 235, enligt tidningen Journalisten.

”Är toppen på isberget vi ser nu”

Över 1 000 journalistjobb har försvunnit de senaste åren. Mediejätten Stampen är nära konkurs. Och Mittmedia har pratat om att sparka nästan alla sina 550 journalister. Den svenska mediekrisen oroar journalister likväl som politiker.

– Det är toppen på isberget vi ser nu, säger Maria Dommellöf-Wik på Göteborgsposten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Stampen är en av Sveriges största mediekoncerner och äger 14 dagstidningar. I dag befinner sig Stampen på ruinens brant. Skulderna uppgår till över två miljarder kronor och koncernen är just nu i rekonstruktion för att undvika konkurs. Med tidigare vd Tomas Brunegård och ägaren Peter Hjörne i spetsen inledde Stampen en snabb expansion i mitten av 00-talet och köpte tidningar med lånade pengar. Samtidigt höjdes utdelningarna till ägarna. I dag pekas affärerna ut som grundorsaken till den hotande konkursen.

– Skuldbördan är väldigt mycket Tomas Brunegårds och även Petter Hjörnes. Tomas Brunegård kom in och som jag uppfattade det började de shoppa tillsammans med lånade pengar på ett sätt som var fullständigt felaktigt. Om man gjort en rejäl omvärldsanalys och varit pålästa hade man troligtvis fattat andra beslut, säger Maria Dommellöf-Wik, redaktör på GP Kultur och anställd på tidningen sedan 1996.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Bara senaste kapitlet

Stampen är bara det senaste kapitlet i den svenska mediekrisen. Förra veckan blev det känt att Mittmedias ledning diskuterat att sparka 422 av 550 journalister på 28 olika dagstidningar. Enligt en kartläggning från Dagens Samhälle försvann runt 1 000 journalistjobb 2013 och 2014. 2015 var siffran 235, enligt tidningen Journalisten. Maria Dommellöf-Wik är allvarligt oroad över framtiden för lokal och regional journalistik.

– Jag tror kultur- och demokratiministern måste agera kraftfullt om det inte ska bli massdöd och utplåning av den lokala journalistiken i ännu högre grad än vad som redan varit. Det är toppen på isberget vi ser nu, säger hon.

Rebecka Kvint är reporter och tillförordnad facklig sektionsordförande på Hallands Nyheter och Varbergsposten, två andra tidningar i Stampenkoncernen. Hon hoppas koncernen kan undvika konkurs men om det ändå skulle bli verklighet tror hon att Hallands Nyheter kan överleva på något sätt.

– Det finns ju en efterfrågan på nyheter här och en efterfrågan på annonser. Jag är nästan säker på att något annat skulle födas ur en konkurs. Exakt vad vet jag inte, om det är utgivning sex dagar i veckan och webb bemannad nästan dygnet runt som nu eller om det är en tidning med färre utgivningsdagar, säger Rebecka Kvint.

Läs vidare på nästa sida: Vikande upplagor och sjunkande lönsamhet

Mediejättarnas vinster 2015

Shibsted Sverige

910 miljoner kronor

Bonnier News

332 miljoner kronor

Mittmedia

137 miljoner kronor

Stampen

72 miljoner kronor

NWT-koncernen

63 miljoner kronor

Stampenkrisen

Stampen hade förra året en försäljning på 3,3 miljarder kronor och har över 3 000 anställda. Skulderna uppgår till runt två miljarder kronor.

Koncernen har två affärsområden, Stampen Media och Stampen Tryck & Distribution. Stampen Media äger sex dagstidningar och åtta gratistidningar. Bland dem finns Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och Vänersborgaren. Göteborgs-Posten är koncernens flaggskepp.

Rekonstruktion avser hela medieverksamheten i Stampen Local Media, tryckeriverksamheten i V-Tab och distributionsverksamheten VTD, Modern Women Media och moderbolaget Stampen AB. Ansökan om rekonstruktion lämnades in till tingsrätten i slutet av maj och den väntas vara färdig i september om den lyckas.

Styrelseordförande och huvudägare i stampen är Petter Hjörne. Källa: DN