Inrikes.

2020-11-10 08:30
Apoteas vd Pär Svärdson menar att han fått sig en tankeställare efter Dagens ETC:s granskning och insett att de ”helt måste lägga om hur vi kommunicerar”. Bild: Hanna Franzén/Claudio Bresciani/TT
Apoteas vd Pär Svärdson menar att han fått sig en tankeställare efter Dagens ETC:s granskning och insett att de ”helt måste lägga om hur vi kommunicerar”.
Puffetikett
Dagens ETC

Apotea blockerade utgången – stängde in 100 arbetare: ”Fick inte gå ut till min dotter”

Efter Dagens ETC:s första granskning av Apotea, Sveriges största nätapotek, vittnar 21 nya röster inifrån företaget om missförhållanden. En lördagskväll i våras beordrades cheferna att blockera utgången och tvinga lagerarbetarna till övertidsarbete.

– Att bli instängd och inte få gå hem kändes väldigt kränkande, säger Agnes, som arbetar på företaget.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ett ovanligt stressigt lördagspass är över i Apoteas lager i Morgongåva och lagerarbetaren Agnes går mot utgången. Men det är något som inte stämmer. Det är den 4 april, pandemin har slagit till med full kraft och ordrarna strömmar in. Enligt schemat är arbetsdagen slut klockan 17.30 men kön framför stämpelklockan står still. I vägen står två arbetsledare och blockerar utgången. De säger att det är ”order uppifrån”, ingen får lämna byggnaden och obligatorisk övertid för alla arbetare i två och en halv timme.

– Det värsta var att förklara för min dotter varför jag inte kunde komma ut till henne. Vi var många som protesterade, säger Agnes.

Hon är ensamstående förälder men som tur var kunde barnvakten ta hand om dottern även under kvällen.

– Att bli instängd och inte få gå hem kändes väldigt kränkande. Dessutom att inte få veta det i förväg. Vi pratade med facket men de sa att de inte kunde göra något.

”Får inte kolla mobilerna”

Dagens ETC har tagit del av mejl och intervjuat tre andra anställda som arbetade den kvällen. De bekräftar Agnes berättelse.

– Jag tyckte lite synd om arbetsledarna som stod där framme. De är snälla i grunden men får ta skiten i mellanledet, säger en person som fortfarande arbetar på Apotea och därför vill vara anonym.

Han tillägger att endast en handfull av de 100 arbetarna på helgpasset har fast anställning och därför vågade ingen trotsa arbetsledarnas order.

– Den som hade gått hem då hade garanterat fått sparken.

Ett mejl hade skickats ut klockan 17.22, alltså åtta minuter innan passets slut, med order om övertid.

– Vi får inte kolla mobilerna under arbetstid så knappt någon hade hunnit läsa mejlet, säger en anställd.

Uppmanas radera vd-mejl

Händelsen den 4 april är bara en i raden av otaliga situationer under månaderna mars till och med juni då Apotea med extremt kort varsel beordrade övertid. Den bilden blir tydlig i de många berättelser som strömmat in sedan Dagens ETC publicerade den första delen av Apotea-granskningen för drygt en vecka sedan. Den första artikeln baserades på sju vittnesmål. Nu har ytterligare 21 personer hört av sig, varav hälften fortfarande arbetar kvar i företaget. Alla utom en vill vara anonym.

Till och med de som har slutat är rädda för att kritiseras Apotea offentligt. ”Pär är en mäktig man”, säger en tidigare anställd. Flera som fortfarande arbetar kvar berättar att granskningen skapat panik i Apoteas ledning.

Alla arbetsledare på lagret uppmanades att radera samtliga sms-konversationer och mejl från vd Pär Svärdson. Det gäller både företagets och deras privata mobiler. I interna mejl uppmanas personalen att inte prata med journalister och mängder av kritiska kommentarer har rensats från Apoteas Facebook-sida.

Fick utmattningssymptom

En av dem som hört av sig är Selina Karan, 19 år. Från första arbetsdagen i början av juli var arbetstakten mycket hög.

– Till en början var jag taggad och ville visa framfötterna.

Hon gillade att så många människor med olika bakgrund arbetar där.

– Men ingen av cheferna bryr sig om hur vi mår. Hur snabbt jag än jobbade så hann vi inte med. Chefer har skrikit rakt i mitt ansikte att jag måste packa snabbare.

Efter endast helgjobb under tre månader började hon känna av stressen i kroppen.

– Min mamma sa att jag hade utmattningssymptom. Jag är glad att jag inte fick förlängt kontrakt, hade aldrig klarat av att jobba kvar.

En annan anställd blev riktigt sjuk av stressen inne på Apoteas lager.

– Det började med att jag var så slut på väg hem ifrån jobbet och grät dagligen i bilen. Jag började få ont i magen av all stress, kunde inte längre äta lunchen för jag var så stressad. Till slut fick jag problem med andningen och fick diagnosen utmattningssyndrom samt depression på grund av jobbet.

Låser toaletterna

Många av de anställda vittnar om hur vd Pär Svärdson på godtyckliga grunder stänger av packningssystemet eller andra delar av produktionskedjan.

– Han säger att det är för att vi packar eller plockar för långsamt. Men det är bara för att visa makt. Vi hamnar bara ännu mer efter när han stoppar maskinerna, säger en anställd som jobbat för Apotea under flera år.

Cheferna straffar också personalen genom att låsa toaletterna när de tycker att det är för stökigt eller när någon anställds toalettbesök dragit ut på tiden. Ett tag stod också Pär Svärdsons två segelbåtar uppställda i ett tomrum mitt på lagergolvet, varav en var 9,4 meter lång. Kappsegling är ett av vd:ns stora intressen.

– Alla fick höra att det var Pärs båtar. Vagnarna som vi plockar varor i är inte helt pålitliga och vi kör in i saker hela tiden. Varje gång man körde förbi båtarna var man livrädd att det skulle hända något. Hade någon kört på en båt hade man inte fått vara kvar. Det är jag övertygad om, säger en anställd.

”Livsfarligt för personalen”

Många anställda har också reagerat på att Pär Svärdson i otaliga artiklar berättar om sina planer att ”rädda Östersjön” genom ett samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Planen är att göra om vass till djurfoder. Men i intervjuerna nämns inte att högar med vass förvaras i Apoteas frysrum och avger stora mängder koldioxid.

– Det är livsfarligt för personalen att vara där inne för länge. De satte upp skyltar om faran och att man inte får gå in ensam. Varför kan de inte att hitta en annan plats, varför använder de företagets resurser till Pärs personliga hobby? säger en anställd.

Vid minst ett tillfälle har halterna varit så höga att larmet gått igång.

”Frysen används inte i vår dagliga verksamhet och beträds enbart av ett fåtal personer. Vi har som rutin att man ej får beträda rummet ensam då ensamarbete i frysrum kan medföra risker”, skriver Pär Svärdson till Dagens ETC, han svarar bara via mejl.

Svärdson: Få en nystart

Efter Dagens ETC:s granskning skriver Pär Svärdson att han fått en tankeställare och insett att de ”helt måste lägga om hur vi kommunicerar”. Men uppmaningen att radera sms i sina privata mobiler uppfattar många anställda som ett sätt att snarare dölja problemen. Pär Svärdson håller inte med och skriver att:

”I min vilja att få allting rätt och få en nystart, så bad jag medarbetare att ta bort tidigare konversationer för att det ska bli rätt från nu och framöver.”

Han hävdar också att ingen beordrade arbetsledarna att blockera utgången den 4 april. Det stod vid utgången ”för att kunna göra sig hörda och syn­liga för samtlig personal”.

Arbetsledarna sa ”order upp­ifrån” när personalen frågade varför de blockerade vägen. Någon måste ha gett dem instruktioner, vem var det?

”Frivillig eller beordrad övertid är inte någonting som arbetsledare på plats beslutar kring själva, utan det är i samråd med personalavdelningen och produktionschefer och delvis mig. Ingen har givit order kring att blockera utgången. Om någon har uppfattat det så, är det olyckligt.”

Fotnot: Agnes heter egentligen något annat.

Anställda vittnar inifrån Apotea­

”Folk måste få veta hur Pär ­behandlar sina anställda och sluta hylla honom.”

”Många personer sliter häcken av sig under sin provanställning, ­vågar ej vara sjuka, söka ledigt, men i slutändan så sparkas de.”

”Unionen vet om ALLT men gör inget.”

”Alla kunder måste få veta ­sanningen om ett av Sveriges ­vidrigaste företag.”

”Folk springer som galningar över lagret när bud är på väg att gå. Även flertalet chefer står och gapar och skriker och uppmanar även folk att springa för man får inte missa ett endaste paket.”

”Jag har bara väntat på att någon ska ta tag i detta, jag är livrädd att gå tillbaka just för att jag vet ­vilken stressad miljö det är.”

Vet du mer om Apotea?
Tipsa grävreporter Eigil Söderin:
eigil.soderin@etc.se
0762-167616
 

Apotea-granskningen

Bolagets lagerarbetare berättar om en sjuk företagskultur pådriven av ägaren Pär Svärdson som kameraöver­vakar arbetarna. Vd:ns egna sms visar hur han pressar anställda, utövar kollektiv bestraffning och sparkar anställda som protesterar. Det har lett till allvarliga olyckor och arbetare som svimmar av stressen.

Granskningen bygger på vittnesmål från sammanlagt 28 personer, varav hälften fortfarande arbetar inom ­Apotea i olika positioner.

Apotea växer snabbt

Apotea har en fullständigt dominerande ställning på den nätbaserade apoteksmarknaden och har kallats Sveriges Amazon.

Bolaget har cirka 900 anställda i Morgongåva och Stockholm.

Under 2019 omsatte Apotea cirka 2,7 miljarder kronor vilket är minst tio gånger mer än den största konkurrenten. Bolagets huvudlager ligger i Morgongåva utanför Uppsala.

Familjeapoteket AB togs 2011 över av Pär Svärdson som tidigare ligger bakom nät­bokhandeln Adlibris. 2012 bytte bolaget namn till Apotea och har nu tillstånd från Läkemedelsverkets att bedriva apotek och säljer via sin nätbutik receptfria och receptbelagda läkemedel.