Inrikes.

2014-04-29 06:10
Organisationen Free Joel kallar till demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm i början av april.  Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Organisationen Free Joel kallar till demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm i början av april.

"Använder vi inte våld mot nazister så dör vi själva"

Idag faller domen mot 35-åringen som knivhögg en nazist när en demonstration attackerades i Kärrtorp. Nu berättar hans vänner för Dagens ETC om varför de är beredda att bekämpa nazister med våld.
   – Blir han dömd urholkas hela nödvärnsrätten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

15 december 2013 samlas människor i Kärrtorp, en kort tunnelbaneresa från centrala Stockholm, för att under fredliga former protestera mot rasism och nazism. Många har slutit upp efter att förorten den senaste tiden råkat ut för klottrade hakkors och andra nazistiska symboler. Men det blir ingen lugn manifestation på torget.

”Här kommer de!” Svenska motståndsrörelsen stormar, svartklädda och kastandes glasflaskor mot folksamlingen.

35-årige Joel är på plats. Han ser nazisterna komma. Han ser också hur polisen är så underbemannad att den inte kan förhindra kaos. Själv bär Joel kniv. En kort stund efter den första sammanstötningen har han knivhuggit en av nazisterna från Svenska motståndsrörelsen i ryggen med två hugg.

Det har han erkänt i den rättegång som pågått. Men han hävdar nödvärn och att han ville skydda demonstrationen, som innehöll både äldre människor och små barn. Åklagaren resonerar annorlunda och har yrkat på sju års fängelse för mordförsök.

”Åklagaren använder kålsuparteori”

– Nazisterna dömdes till väldigt korta fängelsestraff och nu riskerar Joel som bara agerade i självförsvar, ett långt. Det är absurt och visar att åtalet är politiskt, säger Josefin som är aktiv i kampanjen Free Joel, som samlat in pengar till advokatkostnader och drivit opinion om fallet.

I gruppen ingår vänner till Joel och övriga är ”antifascister i Stockholm”.

Josefin heter egentligen någonting annat. Hon vill inte använda sitt riktiga namn av rädsla för hot. Hon är själv aktiv antifascist och rättfärdigar våld mot nazister som självförsvar.

– Hade polisen gjort sitt jobb hade det här inte hänt, men åklagaren använder en kålsuparteori om att allt våld är lika illa. Joel har agerat i nödvärn och blir han dömd urholkas hela nödvärnsrätten, säger hon.

Hur långt sträcker sig nödvärnsrätten, tycker du?

– Nazisterna kom beväpnade med knivar och påkar och i deras egna filmer hörs hur de skriver ”döda de röda”. Folk var livrädda och man fick använda de medel man hade för att skydda sina liv.

Varför är det rätt att göra motstånd med våld mot nazister?

– Vi anser att det är vår enda möjlighet skydda oss mot deras våld, hot och hat. Använder vi inte våld dör vi själva. Sedan får man inte glömma att det är nazisterna som står för det dödliga våldet och att det riktas mot invandrare, homosexuella, feminister och antifascister.

Joel gick till demonstrationen med en kniv. Hur ser ni på att gå beväpnad?

– Joel har haft den för att skydda sig och sitt barn. Han har blivit hotad på stan, eftersom han är en välkänd antifascist. Det är hemskt att man måste gå med kniv, men det är så det ser ut idag. Det är inte positivt, men nödvändigt. Annars bli man ett offer.

Preventiva angrepp

Enligt Josefin är det även okej att använda våld i vad hon kallar preventivt syfte. För att slå mot nazisternas infrastruktur.

– Hade vi exempelvis vetat att de skulle gå till attack i Kärrtorp, hade vi kunnat agera. Det kan också vara okej att attackera en nazistisk demonstration eftersom vi vet att de ofta brukar bli våldsamma i samband med dem, att de exempelvis attackerar invandrare.

Skulle det inte vara lättare att mobilisera fler mot nazismen om ni tog avstånd från våld?

– Men det skulle ju innebära att flera av oss skulle bli skadade. Det hade ju exempelvis inte gått att lägga sig ner på marken i Kärrtorp och sjunga en fredssång.

Skulle inte antifascisterna kunna bryta våldsspiralen genom att stanna hemma?

– Nej, då låter vi dem hindra vår frihet. Vi kan ju inte uppmana alla invandrare att stanna hemma eller säga att feminister inte får demonstrera på 8 mars. Och vi måste ha rätt att visa vår sexualitet, det är grundläggande rättigheter.

Hur hade du tänkt om nazisten faktiskt dött av Joels kniv?

– Det hade förstås varit olyckligt, men det var inte Joels syfte. Och det var faktiskt nazisterna som valde att attackera oss, de ville döda de röda.

 

Tidigare dömd till fängelse

• 35-åringen, Joel, har åtalats för mordförsök alternativt dråpförsök. Åklagare Tove Kullberg har yrkat på sju års fängelse. Det handlar om knivhugg mot en av nazisterna som attackerade en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i södra Stockholm i slutet av förra året. Åklagaren har bland annat visat upp bevisning i form av en film från händelserna där den åtalade utdelar knivhugg.

• Joel är också misstänkt för våldsamt upplopp och åklagaren har bland annat hänvisat till sms som hon anser visar att han visste om att det skulle bli bråk.

• Joel har erkänt att han utdelat två knivhugg mot målsäganden, men förnekar att han haft uppsåt att döda. Han säger sig ha velat orsaka en lindrigare skada och att han agerat i nödvärn, för att stoppa attacken och skydda demonstranterna. I rätten har han argumenterat för att det inte fanns några alternativ eftersom den underbemannade polisstyrkan inte kunde göra sitt jobb. Han har också sagt att han burit kniv för att han känner sig hotad.

• Han har dömts till fängelse förr, bland annat för försök till grov misshandel och vapenbrott. Han är också dömd för olaga intrång, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och våldsamt upplopp.

• Sju nazister har dömts efter attacken i Kärrtorp, varav tre till fängelse i max åtta månader.

Antifascistisk aktion (AFA)

• Är ett autonomt vänsternätverk av militanta antifascister som har sin ideologiska grund i olika former av socialistiska inriktningar såsom frihetlig socialism och anarkism. På nätverkets hemsida beskriver de sig själva som ”Ett nätverk bestående av sjävständiga lokalgrupper över hela landet”.

Revolutionära fronten (RF)

• Är en militant vänsterorganisation som har sina rötter i AFA. Organisationens uttalade mål är att avskaffa dagens samhälle genom revolution för att ersätta detta med ett socialistiskt.

Straffen efter Kärrtorp

• Sju nazister från organisationen Svenska motståndsrörelsen dömdes för våldsamt upplopp i samband med attacken i Kärrtorp den 15 december.

29-årige Emil Hagberg, en av ledarna i organisationen, döms till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp.

24-årig man får sex månaders fängelse för samma brott.

24-årig man döms till sex månaders fängelse för vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Rättegång mot RF

• I förra veckan inleddes en rättegång i Stockholm mot åtta personer kopplade till Revolutionära fronten. Två är från Eskilstuna och en från Strängnäs.

• Gruppen är åtalad för en misshandel av två gästarbetare som attackerades i samband med att Svenskarnas parti demonstrerade i centrala Stockholm, enligt TT. Revolutionära fronten uppger att de attackerade männen i tron att de var nazister. Åtalet gäller också grova hot, enligt åtalet. De ska ha satt yxor i ytterdörrar, krossat fönster och klottrat ”nassesvin” och ”RF”.