Kommentar / Andreas Gustavsson.

2017-11-29 07:44

Äntligen får vi andningspaus

Vi kan konstatera några saker efter regeringens besked. Vad gäller det parlamentariska: Miljöpartiet bestämde sig till sist för att politisk moral – rörelsens själva kärna – till sist inte kan stå tillbaka för politisk makt. Socialdemokraterna pressades inte bara av Miljöpartiet utan även av en tilltagande intern opinion. Men det här är framför allt en seger för det outtröttliga utomparlamentariska arbetet. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Fatemeh Khavari har blivit representant, men bakom henne finns tusentals människor som bildade en allians mot en inhuman praktik, där barn sätts i kö tills de blir vuxna och kan utvisas till ett land som balanserar på gränsen till krig.

Nej, det är inte en framgång utan reservationer. Varför bara de ensamkommande som sökt asyl före 24 november 2015 då den tillfälliga asyllagstiftningen började gälla? 

Fatemeh Khavari säger annars det som behöver sägas:

”Det känns bra men samtidigt är det svårt att veta vad det kommer leda till.”

Det känns bra, väldigt bra. 

Vi får en andningspaus.

Debatten kring migration har blivit alltmer kvävande i och med att andra partier inte bara tar rygg på Sverigedemokraterna utan även försöker trumfa det rasistiska partiet vad gäller cyniska utspel. Moderaterna är skyldiga. Kristdemokraterna är skyldiga. Och hur var det nu med den där socialdemokratiska testballongen som hyllade gränskontroller?

Det som nu sker ger frisk luft. Förutom att förslaget kommer att rädda liv.