Inrikes.

2017-04-21 11:00
Bild: Press

Anna Carlstedt: Jämlikhet kan stoppa extremism

Anna Carlstedt om...

... åsiktsregistrering som verktyg:

– Det är ett dilemma. Vi värnar yttrandefriheten i Sverige och så ska det vara. Därför ska vi inte heller syssla med åsiktsregistrering. Nu har det kommit förslag om att göra det straffbart att sympatisera med terrororganisationer. Jag förstår att man ropar efter sådana lösningar efter det som hände i Stockholm. Men man måste fundera på vart det leder. Vem ska avgöra vad som är en terrororganisation. Var går gränserna? Och vad är att sympatisera?

... om positiva exempel bland kommunerna:

– Örebro. Där finns ett ”kunskapshus” med kommunpoliser som jobbar nära civilsamhället, nära skola, socialtjänst. De träffas då och då och uppdaterar varandra på vem som gör vad, pratar om hur de samarbetar, delar information. Det är gammaldags kommunalt arbete som vilket som helst. Linköping är också ett bra exempel.

... religion som faktor bakom radikaliserade islamister:

– Kopplingen till religion hos de som radikaliseras är rätt svag. Ofta är det personer som relativt nyligen har konverterat. När man läser IS instruktioner till sina rekryterare står det att man inte ska gå på familjer med djupa teologiska kunskaper, att de kommer att vara svåra att nå.

... krishanteringen efter terrordådet i Stockholm:

– Det är klart att det är svårt att förbereda sig till 100 procent på sådant och göra rätt de första timmarna, men med tanke på att vi varit relativt förskonade från terrorattacker tycker jag svenska myndigheter och civilsamhället hade ett otroligt bra samarbete.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Anna Carlstedt

Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Ålder: 45 år.

Bor: Stockholm.

Tidigare: Förbundsordförande Svenska Röda korset, förbundsordförande IOGT-NTO. Anna Carlstedt är även filosofie doktor i franska, och tidigare forskare, författare och översättare.