Inrikes.

2017-05-09 13:11
  • Arbetsledare på Hagalunds tågdepå i Solna och Stockholms central har delat ut en blankett där personal uppmanas berätta om de är oorganiserade och har för avsikt att jobba under en eventuell strejk. Bild: Fredrik Sandberg/TT
    Arbetsledare på Hagalunds tågdepå i Solna och Stockholms central har delat ut en blankett där personal uppmanas berätta om de är oorganiserade och har för avsikt att jobba under en eventuell strejk.

Almega uppmanar till kartläggning av fackmedlemmar

Den 12 maj kan Seko:s spårtrafikarbetare gå ut i strejk. Nu uppmanar Almega arbetsgivaren att kartlägga vem som är med i facket eller inte, och vilka oorganiserade som kan tänka sig att agera strejkbrytare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

ISS är ett av de företag som följt arbetsgivarorganisationen Almegas uppmaning. De försöker nu ta reda på vilka av deras depåoperatörer och tågstädare som är med i facket eller inte.

Arbetsledare på Hagalunds tågdepå i Solna och Stockholms central har delat ut en blankett där personal uppmanas berätta om de är oorganiserade och har för avsikt att jobba under en eventuell strejk.

– Jag tolkar detta som att de vill organisera strejkbryteri. De vill veta vilka de har att spela med under strejken. Det är inte framställt på det sättet men jag skulle tro att det är det huvudsakliga syftet, säger Ulla-Britt Salomonsson, vice ordförande i Sekos fackklubb på depån i Hagalund.

Sekos förhandlingar med arbetsgivarna inom spårtrafikområdet strandade förra veckan och Seko har varslat om strejk 12 maj, en strejk som i skrivande stund ser ut att bli av. Först att tas ut är personal i Stockholmsområdet.

Felaktig information

Den blankett som delats ut i Hagalund och på Stockholms central innehåller dessutom direkt felaktig information. ISS påstår att de som inte är med i facket måste ansöka om tjänstledighet om de inte vill jobba under strejken. Det stämmer inte, även oorganiserade har rätt att vägra utföra arbetsuppgifter under en strejk utan att först söka om tjänstledighet.

– Det jag har gjort är att jag talat om för arbetskamrater att detta inte är något de är skyldiga att lämna några som helst uppgifter om, säger Ulla-Britt Salomonsson.

Enligt henne försöker också arbetsgivarna motarbeta Seko på arbetsplatsen. Facket ska bland annat ha förbjudits att sätta upp konfliktinformation på anslagstavlor.

– ISS har rivit ned den men vi har spridit informationen på annat vis. De menar att det är deras lokaler och vill inte att den ska sitta där.

”Rekommenderar våra medlemmar”

ISS vill inte kommentera utan hänvisar till Almega.

– Vi rekommenderar våra medlemsföretag att göra så när de drabbas av strejkvarsel. De använder antagligen en blankett de fått av oss, säger David Wästberg vid Almegas kommunikationsavdelning.

Varför uppger ni att de behöver söka tjänstledighet, det stämmer ju inte?

– Såhär, den som inte är med i facket och vill ställa sig neutral, det är de facto en tjänstledighetsansökan som ska beviljas.

Fast man behöver inte söka tjänstledighet för att ställa sig neutral. Det stämmer ju inte.

– Vi anser ju att de ska göra det.

Men det stämmer ju inte så varför gör ni det? 

– Därför att vi då får reda på vilka som kommer att vara med i konflikten och inte. 

Så att planera arbetet står högre för er än att respektera konflikträtten? 

– Vi respekterar konflikträtten. Facket har absolut konflikträtt när det gäller sina medlemmar.

Inte första gången 

Det är inte första gången under årets avtalsrörelse arbetsgivare försöker kartlägga personal. När Hotell- och restaurangfacket, HRF, varslade om strejk i april delade chefer på flera olika hotell ut liknande blanketter som de som nu cirkulerar på Hagalund och Stockholms central. Lokala HRF-klubbar lyckades stoppa blanketterna och förbundet centralt lämnade en skriftlig protest till arbetsgivarorganisationen Visita. 

Almega har flera gånger tidigare rekommenderat sina medlemsföretag att kartlägga vem som är med i facket eller inte.  När Kommunal varslade om konflikt i den privata vårdsektorn förra året uppmanade exempelvis arbetsgivare personal att skriva upp på listor om de var fackligt anslutna eller inte. 

Sekos strejkvarsel på spårtrafiksområdet

4 maj varslade Seko om strejk för medlemmarna på spårtrafikområdet sedan förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Almega strandat. 

Fack och arbetsgivare kan inte komma överens om en särskild låglönesatsning för anställda som tjänar under 24 000 kronor i månaden.

Seko kräver extra pengar utöver det så kallade märket om löneökningar på 6,5 procent som satts av industrins parter. Almega säger nej trots att en särskild låglönesatsning utöver de 6,5 procenten ingår i just industrins avtal.

Sekos varsel är indelat i tre steg där olika personalgrupper i olika delar av landet tas ut i strejk successivt. Först ut är lokalvårdare, fordonsvårdare och anläggningspersonal i Stockholmsområdet. Seko har även varslat om strejk på järnvägsområdet.