Inrikes.

2016-09-15 12:00

Alliansväljare: Nej till vinst i välfärden

Motståndet mot vinster i välfärden är stort. Även en majoritet av alliansens väljare vill få bort dem, visar undersökningar från Som-institutet. Endast bland liberalernas sympatisörer är en majoritet för.

57 procent av alla väljare vill få bort vinsterna i välfärden och stört är motståndet bland de rödgröna sympatisörerna. Men också de borgerliga väljarna är skeptiska till vinster i välfärden. Det visar årliga undersökningar från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Den senaste gjordes 2015 och publiceras i höst.

Där framgår att en majoritet av alliansväljarna är emot vinst. Centerpartiet som hårt drivit frågan om företagens rätt till vinst har bara en tredjedel av de egna väljarna med sig, medan 43 procent är emot. Bland Moderaterna är de siffrorna 35 procent respektive 37 procent. Liberalerna är det enda parti där en majoritet är för vinst.

En förklaring till att partiledningarna går i otakt med sina väljare är att stödet för offentlig välfärd i Sverige är utbrett bland både höger- och vänstersympatisörer.

– På senare tid är det en stark övervikt för de som inte vill minska offentlig sektor. Efter 2010 är det en markant utveckling, säger docent Lennart Nilsson som är ansvarig för undersökningarna på Som-institutet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vänder inte opinionen

Lennart Nilsson menar att det inte är troligt att allianspartierna lyckas vända opinionen mot vinst i välfärd på kort sikt. Att något av partierna skulle byta fot är heller inte troligt eftersom privata inslag i välfärden är en viktig borgerlig ideologisk fråga.

– De första förändringarna var med friskolorna på 90-talet, under Carl Bildt. Det har varit en ideologiskt förankrad fråga. När man införde förändringarna med privatisering gjordes det i snabbt takt utan att man närmare angett förutsättningarna för det, och kriterierna för utvärdering. Det var först i efterhand man satte igång med det.

Läs vidare på nästa sida: Brett motstånd

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter