Den 1 januari 2012 sänktes momssatsen på restaurangtjänster från 25 till 12 procent, ett initiativ som kom från den dåvarande Alliansregeringen. Målet var 6 000 nya jobb på arbetsmarknaden. Men det blev bara 1 000 – 3 000 arbeten, visar en ny rapport från Konjunkturinstitutet, KI.
– Det är egentligen inte förvånande, även om vi har haft en lite annorlunda beräkningsmetod än vad regeringen hade då. Det ska tilläggas att det är väldigt svårt att göra bedömningar på det här området och att beräkningarna är osäkra, säger Iida Häkkinen Skans som är arbetsmarknadsforskare på KI.
Enligt den dåvarande statsbudgeten kostade momssänkningen 5,4 miljarder det första året, för att sedan sjunka. Det motsvarar med andra ord en kostnad på 1,8 – 5,4 miljoner per jobb.
Total ökning på 6 000 jobb
Sysselsättningen i restaurangbranschen totalt sett har dock ökat mer än så, sammanlagt med omkring 6 000 arbetstillfällen enligt Konjunkturinstitutets rapport. Momssänkningen leder enligt rapporten till en högre efterfrågan på restaurangbranschens tjänster, något som dock motsvaras av en fallande sysselsättning i andra branscher. Det är alltså sett till hela samhällsekonomin som bedömningen på 1 000 – 3 000 nya jobb är gjord.
– Alla dessa 6 000 kommer ju inte från arbetslöshet, men till viss del så har alltså momssänkningen haft sysselsättningseffekter i hela ekonomin. De här 1 000 – 3 000 personerna hade sannolikt haft svårt att få arbete annars, säger Iida Häkkinen Skans.
Rapporten bedömer också att momssänkningen lett till en svagare utveckling av restaurangpriserna, de första 3,5 åren cirka 5 procent lägre än vad fallet hade varit utan sänkt moms. Denna utveckling har dock vänt den senaste tiden, då priserna det första halvåret 2015 ökade snabbare än vad de gjort historiskt och i förhållande till våra grannländer.