Inrikes.

2019-03-11 16:58
Alice Bah Kuhnke (MP). Bild: Jonas Ekströmer/TT
Alice Bah Kuhnke (MP).
Puffetikett
Dagens ETC

Alice Bah Kuhnke sågar S tågutspel: ”Skrattretande”

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke riktar nu hård kritik mot Socialdemokraternas utspel om förenklat tågresande inom EU.

Inte bara för att MP redan varit med och drivit igenom frågan i EU-parlamentet. Men också för att det visar vilken lam klimatpolitik partiet har.

– Det är anmärkningsvärt och oroväckande att Socialdemokraterna inte har mer att komma med när det gäller klimatfrågan inför EU-parlamentsvalet.

Så kommenterar före detta kulturministern och EU-parlamentskandidaten Alice Bah Kuhnke dagens klimatutspel från Socialdemokraterna. Det handlar om att S vill att EU-kommissionen ska utreda möjligheterna att göra det enklare för resenärer i Europa att åka tåg inom EU.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Varför de hårda orden? Därför att det socialdemokratiska förslaget i princip är en karbonkopia på ett förslag som Miljöpartiet via sin EU-parlamentariker Jakop Dalunde lanserade redan våren 2018.

Och därför att EU-parlamentet redan antagit ett förslag om att förenkla tågresande inom unionen.

– Ja, parlamentet har redan börjat ta första stegen mot förändringar. Att Socialdemokraterna har mage att kalla det här progressivt och ambitiöst är obegripligt. Och lamt. De har inte förstått vilka klimatutmaningar vi står inför. Det som krävs är dessutom enorma investeringar, i spåren, för att binda ihop tågnäten, säger Alice Bah Kuhnke.

– Dessutom var Jytte Guteland väldigt försiktig på presskonferensen när hon talade om flyget. S vågar inte säga att vi faktiskt måste flyga mindre.

Vad kan strategin vara bakom att lansera något som egentligen redan satts igång i EU?

– Förmodligen har det suttit någon nisse som yrvaket upptäckt att människor engagerar sig i klimatpolitik och så vill de på ett sossigt vis hoppa på båten. Eller så har man verkligen ingen kunskap om att det redan är gjort, säger Alice Bah Kuhnke.

– Det som är mindre skrattretande är att vi inte har råd att ha politiker som är de som ska ta ansvar men som inte har koll på vad som behöver göras.

800dagar