Inrikes.

2017-06-12 10:15
”Vi ser en ganska tydlig politisk landskapsförändring där de mer traditionella högerströmningarna smälter samman med strömningar som vi för bara några år sedan skulle uppfatta som kvalitativt annorlunda”, säger Ali Esbati. Bild: Denny Lorentzen
”Vi ser en ganska tydlig politisk landskapsförändring där de mer traditionella högerströmningarna smälter samman med strömningar som vi för bara några år sedan skulle uppfatta som kvalitativt annorlunda”, säger Ali Esbati.

Ali Esbati: Därför kallade jag Teodorescu högerextrem

Efter ett sociala medier-bråk med ledarskribenter från DN, Svenska Dagbladet och GP börjar det till slut lugna ner sig runt den kontroversielle vänsterpartisten Ali Esbati. När krutröken har lagt sig finns det tid till reflektion.

”Jag är fortfarande oroad över åt vilket håll debatten och samhället är på väg”, säger Ali Esbati.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det hela startade när Ali Esbati kallade Göteborgspostens ledarskribent Alice Teodorescu för högerextrem. Debattörerna Ivar Arpi och Erik Helmersson lade sig i konflikten och Expressens reporter Niklas Svensson skrev en artikel där statsminister Stefan Lövfen fick uttala sig. Ali Esbatis twittrande blev en nationell angelägenhet.

– Det började med att Alice Teodorescu skulle förtals­anmäla Jonna Sima för en tolkning hon hade gjort och då skrev jag något om att de högerextrema hets­anförarna är en lättkränkt subkultur. Det är så märkligt hela den här grejen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hur påverkas du av att ett sånt här drev går igång?

– Det är klart att det är ganska jobbigt med den typen av hatiska flockar. Det pekar också på en ganska tydlig politisk landskapsförändring där de mer traditionella högerströmning-arna smälter samman med strömningar som vi för bara några år sedan skulle uppfatta som kvalitativt annorlunda.

Varför kallade du Alice Teodorescu för högerextrem?

– För att hon står för en högerextrem position i svensk debatt. Hon har gjort det till sin mission att föra in den typen av politisk dagordning som vi på goda grunder har sett som höger­extrem, via sin ledarsida. Det handlar om att peka på muslimer som ett hot mot det svenska samhället, att ständigt återkomma till kriminalitet genom att antyda att det är invandrargrupper som står för det och genom att ha en väldigt effektiv men osaklig antydnings­retorik om att det finns ett nedtystande av synpunkter om invandring när det egentligen är precis tvärt om.

Erik Helmersson kallade dig för ”Vänsterns Donald Trump”, är du det?

– Nej, det finns ju väldigt lite som funkar i den liknelsen skulle jag säga. Inte bara för att jag inte är president i ett stort land, varken sättet att förhålla sig till politik, media, opinionsbildning och fakta har någon som helst beröringspunkt. Det är väl intressant att se hur krönikörer också på DN:s ledarsida tappar koncepten när någon i den borgerliga opinionsbildarfamiljen blir förnärmad.

Hur ser du på att det gick så långt som att Stefan Löfven kommenterade ditt skrivande i sociala medier? Han uppmanade dig och alla andra förtroendevalda att ”tänka till en extra gång” i Expressen.

– (skratt) Det där får man väl skriva upp på kontot över Niklas Svenssons journalistiska metod, jag har inte så mycket att säga om det.

Har du någon gång själv gått över gränsen i sociala medier?

– Det är klart att det finns många gånger när jag tänker att det kanske var onödigt det jag skrev. Det tänker jag rätt ofta. Jag lägger ju inte ner samma tid på en tweet som på en debattartikel och hastigheten gör ju att det inte alltid blir helt perfekt.

Ali Esbati

Ali Esbati har varit riksdagsledamot för Vänsterpartiet sedan 2014 och är i dagsläget arbetsmarknadspolitisk talesperson för partiet.

2001–2004 var Ali Esbati ordförande för Ung Vänster.

Ali Esbati är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm.

Har drivit en av Sveriges mest lästa politikbloggar och angrips ofta på nätet för sina åsikter.

Han var en av överlevarna från massakern på Utøya.