Minuten.

2017-11-14 18:53
Bild: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Äktenskap för alla? Så ser det ut i världen

Under onsdagen röstade Australien ja till samkönade pars rätt att gifta sig. Men hur ser det ut i andra delar av världen?

Dagens ETC ger dig en snabb uppdatering.

Svenskt äktenskap gäller inte utomlands

Ett svenskt par som ingått äktenskap räknas inte som gifta i de flesta länder, om de inte är en heterosexuell man och kvinna. Bara i Danmark, Norge, Island och Nederländerna, som Sverige ingått en informell överenskommelse med, gäller äktenskapen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nederländerna först att lagstifta

2001 lagstiftade Nederländerna som första land om att samkönade par får ingå äktenskap. Det senaste i raden var Tyskland och Malta som sa ja så sent som i år. Alla nordiska länder tillåter nu äktenskapen efter att Finland 2014 sa ja. Över 800 finska par gifte sig den första månaden efter att det blev tillåtet.

Alla samfund viger inte samkönade

Då Svenska kyrkan har åtagit sig att viga samkönade par har kyrkan en skyldighet att erbjuda en präst som kan förrätta vigseln, men enskilda präster inom kyrkan har ingen skyldighet att viga paren. Det finns religiösa samfund som vägra viga samkönade, men exempelvis Judiska församlingen i Stockholm, Liberala katolska kyrkan och Norrmalms baptistförsamling gör inte det, enligt RFSL.

USA – en dragkamp om hbtq-rättigheter

Sedan 1996 har USA haft en lag som säger att ett äktenskap ska ingås mellan en man och en kvinna. Den undertecknades av Bill Clinton och fick stor majoritet i kongressens båda kammare.

Sedan dess har olika stater försökt införa egna regler som tillåter könsneutrala äktenskap. 2013 liberaliserades lagen, men det var först 2015 som en federal domstol fastslog att det ska vara lagligt i alla stater i det så kallade Obergefell-fallet, då man kom fram till att ett förbud går emot USA:s konstitution.