Inrikes.

2020-03-18 10:45
Bild: Hanna Franzén/TT
Puffetikett
Dagens ETC

AfS-toppen William Hahne säljer skyddsmasker – för 249 kronor styck

Det råder brist på skyddsmasker, inte minst inom vården. I det läget lanserar högerextremisten William Hahne, vice partiledare för Alternativ för Sverige, en sajt som säljer dem – för 249 kronor styck.

Kan du bekräfta att det är du som äger sajten som säljer skyddsmaskerna?

– Ja. Jag startade verksamheten eftersom Sverige har haft urusel beredskap och katastrofal smittskyddshantering, vilket har inneburit att privata aktörer och företag får tillhandahålla andningsskydd till den svenska befolkningen istället. Man kan uppenbarligen inte räkna med att staten är förberedd att skydda sina medborgare i kristid, så därför får man ta saken i egna händer.

Hur ser du på att ni nämner coronaviruset i beskrivningen på hemsidan?

– Våra andningsskydd är FFP2-certifierade vilket är den standard som Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att all sjukvårdspersonal som kan komma i kontakt med coronavirussmittade ska använda, och av den anledningen är det relevant att nämna.

När drog du igång sajten?

– Verksamheten lanserades den senaste helgen.

Hur ser du på att priserna på hemsidan kallas ”ockerpriser”?

– Priserna står i paritet till de enorma personliga risker jag fick ta när jag satsade större delen av mitt livs besparingar på att importera andningsskydd till Sverige i ett läge där det råder extrem brist på dem över hela världen. Jag visste inte om jag skulle bli totalblåst, om leveransen skulle bli försenad eller stoppad eller om alla stora aktörer skulle hinna få sina leveranser före mig, för att nämna några av alla orosmoment. Inköpspriserna på andningsskydd har skjutit i höjden hos alla fabrikörer på grund av den extremt höga efterfrågan i världen, brist på råmaterial, produktionsbortfall i och med stängda fabriker, samt eftersom en del länder har infört exportförbud av andningsskydd.

Fakta

Ett tiopack filtermasker med FFP2-märkning kostar 149 kronor på Jula. William Hahnes företag säljer en enskild mask för 249 kronor – drygt 16 gånger så dyrt.