Dagens ETC granskar.

2021-06-09 09:00
”Jag vet inte vad du definierar svartmäklare som, men visst, det var en mäklare som hittade lägenheter. Och hon skulle ha betalt. Mycket betalt. Hon blåste mig. Jag har inte en aning om hur mycket hon gav vidare”, säger Bertil om Susanna. Bild: TT / Shutterstock
”Jag vet inte vad du definierar svartmäklare som, men visst, det var en mäklare som hittade lägenheter. Och hon skulle ha betalt. Mycket betalt. Hon blåste mig. Jag har inte en aning om hur mycket hon gav vidare”, säger Bertil om Susanna.
Puffetikett
Dagens ETC

Affärsman köpte hyreskontrakt: ”Det ska du skita i!”

Stenrike affärsmannen Bertil betalade 1,6 miljoner för ett lyxigt hyreskontrakt på Östermalm, fixat under bordet av den svartmäklande mamman och hennes dotter, som Dagens ETC tidigare har rapporterat om.

Han är ett av många exempel på att den vita världen glider in i den svarta, kriminella ­bostadshandeln.

 

Läs också

• Här är de som tjänar vita pengar på svarthandeln

Efter omfattande handeln med svartkontrakt – mor och dotter riskerar fängelse

• Mor och dotter tjänade miljoner på svartkontrakt

Känd influencer sålde svartkontrakt – för 800 000 kronor

• Popstjärna ska ha sålt hyreskontrakt – för två miljoner i påse

De betalar miljonbelopp för svarta hyreskontrakt

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det är omöjligt. Hur ska jag kunna försörja mig? Jag måste kunna betala lånen. Jag har lån på huset och jag har försörjningsplikt. Jag förnekar brott.

Förhörsledaren har just berättat för Susanna att man fryst hennes tillgångar. Hon är förtvivlad. Fina villan i Järfälla, de många tomterna i det norra inlandet, flera bankkonton med strax under miljonen på. En splitterny Merca, herrgårdsvagn. Och smycken, klockor, stora mängder kontanter, totalt värt över en kvarts miljon. Allt belagt med kvarstad, det vill säga hållet av Kronofogden i väntan på att dom ska falla.

Finner tingsrätten 53-åringen och hennes 31-åriga dotter Elin skyldiga vill staten ha 5,9 miljoner kronor solidariskt fördelat över de två. Plus kanske två år i fängelse. Utöver det har Skatteverket redan skickat duon till Kronofogden på sammanlagt nästan fem miljoner, skatt på den vinst som de ska ha gjort på kriminell verksamhet: att på hög professionell nivå förmedla olagligt sålda hyreslägenheter i Stockholm.

Jag har i flera år bevakat den sjaskigare, mer ljusskygga delen av huvudstadens bostadsmarknad. Den upphör aldrig att förvåna. Dels är det de ofantligt stora summorna som människor – ibland av desperation, ofta av rikemansarrogans – är beredda att betala för en statustyngd adress innanför tullarna. Dels chockas jag av de privata hyresvärdarnas skrupellöshet. Och dels, kanske allra mest, himlar jag med ögonen så hårt att jag faller baklänges över hur välintegrerad den undre världen är med den övre. Att köpa och sälja ett hyreskontrakt – det är bara så man gör.

Bekantas bekanta

Utredningen och åtalet mot den svartmäklande familjen plus 13 försäljare stämplar in på en bra bit över 3 000 sidor. Genom dem alla slingrar sig, likt ålar i Sargassohavet, den finare delen av Stockholm: mäklare, advokater, fastighetsägare, företagare, finansfolk, byråbossar och mediaminioner, som skaffar prestigelyor till sina ungar. Inte bara som köpare och säljare utan även som underlättare. Medskyldiga konspiratörer som kanske inte vet fast ändå ”vet”.

Gängkriminaliteten får all fokus för tillfället. Och visst, hela den här affären uppdagades via polisens span på en skåpbil full med knark och mordvapen i Stockholmsförorten Farsta. För sin inblandning i det dömdes Susanna förra året för grovt penningtvättbrott. Men den svarta bostadsmarknaden har inga gäng på det sättet, inga klaner eller ”Gudfadern”-liknande maffior. Snarare är det ett alliansfritt spindelnät av affärspartners, bekanta och bekantas bekanta, som osynligt kletigt sträcker sig från alla de nyss nämnda skurkarna, förbi Nisse i Höka­rängen och upp till samhällstoppen. Tack vare de trådarna sipprar miljoner och åter miljoner ut ur statskassan. Medan de som kan köper sig förbi bostadskön in i eftertraktansvärda postnummer.

I förhör uttrycker Susanna förvåning över att det bara är hon som anklagas. Det är ju så många fler inblandade. Varför ska bara hon och dottern bära hundhuvudet? Hon har uttryckt samma sak till mig under den kontakt vi haft den senaste tiden även om hon inte velat ställa upp på intervju sedan vi snackade i januari.

”Har inte gjort något olagligt”

Dagens ETC har valt att granska några av de karaktärer som inte är anklagade för brott men som kan knytas till Susanna och Elins illegala mäklarverksamhet med hyreslägenheter. I den oerhört svåröverskådliga soppan är ett berömt kriminellt mc-gäng en av ingredienserna. Den svarta världen flyter ihop med den vita. I den gråzonen kan en vanlig mäklare hjälpa en rik affärsman i övre medelåldern att skaffa fram hundratusentals kronor i kontanter – i en påse på en bensinmack i en förort.

Den affärsmannen, eller konsult som han själv säger, kan vi kalla Bertil. Han har valt att prata med Dagens ETC i löfte mot anonymitet. Han tycker att han blivit orättvist behandlad i kölvattnet av att skumraskaffärerna blivit offentliga.

– Jag drabbas av dåliga konsekvenser även om jag inte gjort något olagligt. Min värd har vräkt mig. Det har de inte rätt till och jag ska bestrida det. Jag har inte betalat ett öre till de som bodde där. Jag har gett ett konsultarvode till Susanna, en hittelön.

Sålde sin privata ö

Vi backar bandet sex år. Då hade Bertil sålt sin privata ö utanför Lidingö och behövde någonstans att bo. Med assistans från Susanna köpte han då en hyreslägenhet på Lidingö där kontraktet med största sannolikhet såldes direkt av värden, en av landets mest famösa fastighetspampar. Vem som i slutändan fick större delen av de pengarna har Polisen inte kunnat leda i bevis. Bertil betalade 800 000 kronor för att så småningom kunna använda bostaden för ett skenbyte när en attraktiv lägenhet i Stockholms innerstad till slut blev tillgänglig på den svarta marknaden.

Kommendörsgatan blev den lägenheten. Med sina 171 kvadratmeter och sex rum på Östermalm. Och Bertil hostade upp ytterligare 800 000 kronor till Susanna. Paret på Kommendörs­gatan, där kvinnan är en berömd yogaprofil, hävdade separation som anledning att de ville byta till sig en hälften så stor fyra utanför stan. Men redan innan det fejkade bytet var i hamn visade kvinnan upp familjens nya lyxvilla i över­klassens livsstilsbilagor.

Idag är både paret och Susanna och Elin åtalade för den här affären. Bertil går fri, då köp av hyreskontrakt inte var olagligt vid tidpunkten. Han ses till och med som målsägande i fallet och har krävt tillbaka sina 1,6 miljoner av de fyra tilltalade. ”Återbetalning av otillåten ersättning”, som det heter. Än så länge bor han kvar på Kommendörsgatan – där han enligt grannarna ofta parkerar sin bil på skolgården som hör till huset – men värden har alltså sagt upp honom då bytet inte gick rätt till.

”Hon blåste mig”

I förhör med polisen har Bertil gett uttryck för sin rädsla. Den stora mängden kontanter han bytte till sig med en främling i förorten gjorde det ”svårt att koncentrera sig”. Han har slagit fast att Susanna var ”en uttalad svartmäklare” samt att yogaparet, tror han, ”fick den större delen av de 800 000 kr”. Nu, mer än ett år efter sina många förhör, är Bertil sturskare och har en lite annorlunda historia att berätta för Dagens ETC.

– Jag vet inte vad Susanna gjorde av de pengarna. Det var ett konsultarvode för att hitta en lägenhet. Jag kunde inte svartmarknaden och mina pengar var vita. Det var inga konstigheter.

Du visste att det var en svart marknad?

– Jag vet inte vad du definierar svartmäklare som, men visst, det var en mäklare som hittade lägenheter. Och hon skulle ha betalt. Mycket betalt. Hon blåste mig. Jag har inte en aning om hur mycket hon gav vidare.

Varför ville du ha ett hyres­kontrakt? Du hade just sålt din ö för 47 miljoner.

– För att jag köpte en annan ö.

Var då?

– Har det med saken att göra? Jag har gett polisen allt. Jag har gjort allt för att de där typerna ska åka dit. Jag hade inte en aning om att de var sådana här människor. Vad jag lägger min förmögenhet på ska du skita i. Det är ointressant.

Jag tycker det är intressant att man trots att man har väldigt mycket pengar väljer att köpa ett svart hyreskontrakt.

– Hur vet du att jag har det? Om jag skulle köpa en sådan lägenhet jag har nu skulle det kosta 23 miljoner. Jag är 62 år, jag binder inte så mycket kapital när jag är gammal. Istället investerade jag i en ny ö. Jag vill inte bo inne i stan egentligen.

Bertils nya ö på 13 000 kvadratmeter, som han slog till på 2017, ligger i Värmdö utanför Stockholm och kostade 12 900 000 kronor. Men så är sexrumshuset endast 90 kvadrat.

Susanna har avböjt medverkan. Dagens ETC har sökt Elin.

Läs vidare på nästa sida: Hyresförvaltaren: Svårt att bevisa skumma byten