Inrikes.

2019-05-06 10:29
Bild: Jessica Gow / TT och Oded Balilty / AP Photo
Puffetikett
Dagens ETC

Adaktusson ordnar möte med bosättare i riksdagen

Kristdemokraterna och Lars Adaktusson anordnar på tisdagen ett möte i riksdagshuset med tre israeliska bosättaraktivister som propagerar för att ”jaga bort” alla palestinier från Västbanken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På tisdag anordnar Kristdemokraterna ett riksdagsseminarium tillsammans med den israeliska organisationen My truth. Enligt riksdagens tjänstemän är det Lars Adaktusson som bokat mötesrummet. Diskussionsämnet är ”Hamas användning av barn och civila som mänskliga sköldar i militära angrepp mot Israel”, skriver KD-riksdagsledamoten Magnus Oscarson i en inbjudan till mötet. 

Men han nämner inte organisations politiska roll i Israel. My Truth är en del av den högerradikala bosättarrörelsen och genom att bjuda in organisationen tar KD ställning för bosättningar, anser Olle Katz, ordförande i Judar för israelisk-palestinsk fred.
– My Truth byggs uppifrån i nära samarbete med Regavim, en slags bosättarnas hejarklack för fördrivning av beduiner från deras bosättningar på Västbanken för att bereda plats för ännu fler israeliska bosättningar.

Förespråkar tvångsförflyttning

En av de tre israeliska aktivisterna som KD bjudit in till riksdagen är Avihai Shorshan, grundare och chef för My truth. Enligt den israeliska organisationen B´Tselem och Jerusalem Posts rapportering är han en centralfigur i bosättarnas kamp mot EU-sponsrade hjälpprogram på Västbanken riktat mot den palestinska befolkningen.

En del av bosättarnas fördrivningspolitik innefattar också förstörelse av bostäder, inklusive skolor och sanitetsanläggningar varav många är uppförda med bidrag från EU. Shorshan har i israeliska medier förespråkat tvångsförflyttning av alla palestinier från Judea and Samaria, bosättarnas benämning på västbanken.
– Jaga bort alla bybor från Judea and Samaria och förvandla området till en strand, sa han i en intervju med Channel 20.

Avihai Shorshan bor själv i bosättningen Kfar Adumin på Västbanken.
– Den är enligt internationell lag en illegal bosättning och har en ledande roll inom den högernationalistiska bosättarrörelsen. Shorshan är även en viktig person inom Regavim, säger Olle Katz.

Är det inte bra att alla sidor hörs i en konflikt?

– Jo, men man måste vara tydlig med vilken etikett man sätter på deltagarna. My Truth är en propagandaorganisation. Deras uppgift är att sprida en falsk bild av ockupationen och det våld den för med sig. Deras inflytande används för att hindra vittnesmål från Breaking the Silence, B’Tselem och andra grupper som dokumenterar övergrepp mot civila, säger Olle Katz.


Även Anders Österberg (S), riksdagsledamot i utrikesutskottet, är starkt kritisk till att KD bjuder in de tre israeliska aktivisterna.
– Det är ett tråkigt och väldigt destruktivt val. Kristdemokraterna väljer att alliera sig med bosättare istället för att samtala med någon mer balanserad grupp som står för en fredlig lösning på konflikten.

My truth är där för att tala om Hamas illdåd, är det inte bra att även den här rösten hörs?

– Om KD vill veta hur livet är under Hamas kan de även bjuda in palestinska människorättsorganisationer eller palestinska journalister. Men de väljer att istället bjuda in bosättare som faktiskt bor på ockuperad mark och inte någon balanserad organisation. Det är deras val. Men det är en golgatavandring.

Fotnot: Dagens ETC söker Kristdemokraterna och Lars Adaktusson för en kommentar.

Breaking the silence
För snart tio år sedan bildades den israeliska organisationen Shovrim Shtika, Breaking the silence, som spred berättelser från israeliska soldater under Gazakonflikten 2008-2009. De vittnade om övergrepp mot civilbefolkningen som de varit med om, deltagit i och beskådat. Vittnesmålen innehåller upprepade brott mot mänskliga rättigheter och brott mot FN-resolutioner.

My truth
Bildades som en motreaktion mot Breaking the silence för att försvara Israeliska armens krigsförbrytelser. Beskrivs av kritiker som en propagandaorganisation för den radikala bosättarrörelsen. Aktivisten Avihai Shorshan är grundare och vd.

Regavim
Israelisk högernationalistisk organisation som verkar för bosättares intressen. De driver på för fördrivning av beduiner och palestinier från Västbanken för att bereda plats för ännu fler israeliska bosättningar. Finansieras i huvudsak med hjälp av skattefinansierade fonder samt bidrag från amerikanska bosättarstödjare som”Stand with Us”.