Kommentar.

2019-04-24 16:50
Lars Adaktussons ska anordna ytterligare ett möte med My truth.  Foto: Pontus Lundahl/TT
Lars Adaktussons ska anordna ytterligare ett möte med My truth.
Puffetikett
Dagens ETC

Adaktusson förvillar istället för att ge svar

Många frågetecken återstår kring Lars Adaktusson kopplingar till extrema organisationer. Men istället för att lägga korten på bordet fortsätter KD-toppen att sprida halvsanningar för att misskreditera en väl underbyggd journalistisk granskning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Lars Adaktusson är en mångårig SVT-journalist som jag tidigare har respekterat för hans  yrkesskicklighet. De senaste åren har han varit folkvald EU-politiker och sedan i höstas ledamot i riksdagen. En maktperson med den bakgrunden borde kunna hantera en journalistisk granskning på ett anständigt sätt. Hans beteende den senaste veckan visar på motsatsen. Vi ställde honom väggen utifrån för honom besvärande faktauppgifter. Adaktusson försökte till en början vifta bort kritiken. När jag kontaktade honom en andra gång vägrade han att svara på frågor.

Kort därefter påstår Adaktusson att han blivit felciterad i den första artikeln om Colombia-mötet som Dagens ETC publicerade den 10 april. Men närmare en tredjedel av texten utgörs av citat från Adaktusson där han får stort utrymme till att besvara kritiken. Hans bästa argument kommer fram i texten och han fick läsa sina citat innan publicering. Den som tvivlar på det får gärna läsa vår mejlkonversation.

Den första artikeln fick enorm spridning och flera politiker krävde KD-toppens avgång. Adaktussons krishantering har gått ut på att distansera sig så mycket som möjligt från personerna på Colombia-mötet, som arrangerades av Political network for values. Men KD-toppens föraktfulla ton mot vår granskning bär slående likheter med den hatiska retoriken från de andra talarna i Bogotá. Arrangören Brian Brown kallade i sitt tal journalister för ”lögnare, lögnare, lögnare” och utbrast att ”medierna ljuger”. Brown pekade också ut den ungerska affärsmannen George Soros som huvudfiende, ett utspel som luktade unken antisemitism. Mötets ordföranden Jaime Mayor Oreja har hyllat fascism – och andra talare kallade HBTQ-personer för ”sexuella felaktigheter”. Sammanhanget tycker vi att det motiverar att kalla det ett hatmöte. Men istället för att bemöta sakfrågan hänger Adaktusson upp sig på ett påstått felaktigt ord. Det är ett billigt debattrick för försöka att misskreditera hela granskningen.

Ett annat ord han hakat upp sig på är ”huvudtalare”. Det är obestridligt att Adaktusson var ett av 15 affischnamn som talade från podiet i parlamentssalen inför drygt 200 deltagare. När en svensk riksdagsledamot flyger tvärs över Atlanten skänker hans närvaro legitimitet till mötet. Adaktusson kände väl till deltagarnas politiska åsikter eftersom han talade på nätverkets förra möte i Bryssel (2017). Redan då var kritiken så massiv att invigningstalaren hoppade av mötet.

I ett långt försvarstal på Facebook skriver Adaktusson att han ”inte delar alla uppfattningar som framförts i de här konferenserna och självklart tar avstånd från extrema åsikter”. Han tillägger ”att diskriminera människor på grund av sexuell läggning är alltid avskyvärt”. Men Adaktusson glömmer att förklara varför han återkommande arrangerat möten i Europaparlamentet tillsammans med Alliance defending freedom (ADF). Det är en organisation som lobbat för att fängsla hbtq-personer i Belize och Ryssland samt försvarat NMR-nazisters rätt att sprida hatisk propaganda i svenska skolor.

Hur mycket Lars Adaktusson än slingrar sig har han fortfarande inte svarat på den viktigaste frågan: Varför väljer en svensk riksdagsledamot att återkommande delta i och arrangera extremistiska möten och organisationer?