Inrikes.

2019-05-06 16:00
Lars Adaktussons ska anordna ytterligare ett möte med My truth.  Foto: Pontus Lundahl/TT
Lars Adaktussons ska anordna ytterligare ett möte med My truth.
Puffetikett
Dagens ETC

Adaktusson försvarar mötet med radikala bosättare

KD-toppen Lars Adaktusson slår ifrån sig kritiken och försvarar riksdagsmötet med de israeliska bosättarna från My truth. Dessutom ordnar han ytterligare ett möte tillsammans med den kritiserade organisationen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En av de tre israeliska aktivisterna som bjudits in av KD till riksdagen har öppet propagerat för att "jaga ut" alla palestinier från Västbanken. Att partiet ger röst åt den radikala bosättarrörelsen har mött kraftig kritik från bland andra Socialdemokraterna och organisationen Judar för israelisk-palestinsk fred som anser att KD tar ställning för bosättningar.

Men Lars Adaktusson håller inte med. KD-toppen skriver i ett mejl att han försvarar mötet och tillägger att han på måndagskvällen leder ytterligare "ett offentligt möte i Stockholm där samma föreläsare medverkar". Enligt Adaktusson är syftet med mötena att informera och öka kunskapen om användningen av mänskliga sköldar i angreppen mot Israel. "Att utnyttja barn och oskyldiga civila i krigföring på det sätt som Hamas gör är avskyvärt och strider mot grundläggande humanitär och internationell rätt". 


Bland andra socialdemokraten Anders Österberg kritiserar KD för att ni enbart bjuder in israeliska aktivister till seminariet, vad säger du om den kritiken?

– Anders Österberg är en person som jag uppskattar och ofta möter i riksdagens utrikesutskott. Men vi har helt olika uppfattning om den israelisk-palestinska konflikten och vikten av att stödja det demokratiska Israel, säger Lars Adaktusson. 

Varför skriver ni inte i inbjudan att Avia Shorshan och My truth är en del av bosättarrörelsen?

– Det är din uppgift, jag känner inte till den.

Men Shorshan är en välkänd bosättaraktivist och har i intervjuer med israeliska medier förespråkat tvångsförflyttning av alla palestinier från västbanken. Står du bakom det uttalandet?

– Nej, svarar Lars Adaktusson.

Anser KD att bosättningarna ska expandera på Västbanken?

– Nej, som parti konstaterar vi att kritik mot den israeliska regeringens politik kan vara både berättigad och välgrundad, till exempel när det gäller relationen till extrema nationalister och en bosättarrörelse som snarare bidrar till fördjupade motsättningar än förståelse och dialog.