Abort.

2015-11-12 16:24
Barnmorskan Ellinor Grimmark förlorade i det så kallade barnmorskemålet vid Jönköpings tingsrätt. Bild: Fredrik Persson/TT
Barnmorskan Ellinor Grimmark förlorade i det så kallade barnmorskemålet vid Jönköpings tingsrätt.

Abortvägrande barnmorska förlorade i rätten

Barnmorskan som nekades anställning eftersom hon vägrat medverka vid aborter har inte utsatts för diskriminering, menar Jönköpings tingsrätt. Samtidigt avvisar Socialstyrelsens rättsliga råd påståendena om att abortgränsen är på väg att sänkas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs också: "Mitt samvete förbjuder mig att utföra aborter"

Idag kom domen i det så kallade Barnmorskemålet, där Ellinor Grimmark begärt skadestånd och diskrimineringsersättning från Region Jönköpings län. Detta eftersom hon ansåg att hennes religions- och samvetsfrihet kränkts då hon inte velat utföra aborter, ett faktum som lett till att hon nekats anställning.

Jönköpings tingsrätt bedömer dock att villkoret att en barnmorska ska kunna utföra aborter är både lämpligt och nödvändigt. ”Anledningen till att Regionen inte har anställt Ellinor Grimmark är även att Regionen har en skyldighet att säkerställa att kvinnor har en reell tillgång till abort”, skriver rätten.

– Dagens dom är både glädjande, väntad och viktig då tingsrätten konstaterar att abortvård ingår i barnmorskeyrket och att Ellinor Grimmark inte är diskriminerad eller får något skadestånd, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros i ett pressmeddelande.

Ellinor Grimmark blir också skyldig att ersätta Region Jönköpings län för rättegångskostnader på drygt 925 000 kronor.

Ingen sänkt abortgräns

Under gårdagen rapporterade Ekot i Sveriges radio att en sänkning av abortgränsen, som idag ligger på 22 veckor, kan vara förestående i Sverige. Detta eftersom att man enligt Ekot lyckats rädda livet på barn som fötts redan vecka 21. Men Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, som beslutar om de sena aborterna, säger till TT att en sådan sänkning inte är aktuell.

– Vi följer den forskning som finns i världen och vi har ännu inte fått någon forskning som ger vid handen att man kan rädda ett foster under 22 veckor, och det är det som vi går på, säger han.