Skolan.

2016-06-15 09:15
Idag börsintroduceras friskolebolaget Academedia som driver 500 skolor Bild: Fredrik Sandberg/TT
Idag börsintroduceras friskolebolaget Academedia som driver 500 skolor

60 000 skolbarn till salu på börsen

Från och med i dag kan den som vill investera i svenska skolbarn då friskolebolaget Academedia börsintroduceras. Såväl Kappahls storägare som statliga Andra AP-fonden har förbundit sig att teckna aktier. Samtidigt väljer Wallenbergkopplade EQT att ta hem sin investering och lämna skolkoncernen, men företagets ledning avvisar bestämt att det kommer att påverka verksamheten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dag noteras norra Europas största utbildningsföretag på börsen. EQT-ägda Academedia, friskolekoncernen som förra året hade cirka 9 000 anställda och omfattade runt 500 skolor, ska nu handlas på Nasdaq Stockholm. Teckningskursen ligger på 40 kronor per aktie, vilket ger ett börsvärde på omkring 3,7 miljarder i samband med noteringen. Företagsledningen avvisar alla påståenden om att börsintroduktionen kommer att inverka på vardagen i ute i skolorna.

– Det kommer inte att påverka alls. Det finns många som vittnar om att den här sortens ägarförändring inte märks av i skolans verksamhet. Däremot blir vi mer lättillgängliga och öppna, och måste följa ett striktare regelverk. I det avseendet blir det ju bara bättre för de som vill ha insyn i vår verksamhet, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Samma budskap går igen i ett mejl som skickades ut till cheferna i koncernen i slutet av maj. ”Om media tar kontakt kan du som chef välja om du vill svara på frågorna själv eller om du vill hänvisa dem vidare [ ... ]. Det korta svaret på frågan om hur våra förskolor, skolor och vuxenutbildningar påverkas är att de inte påverkas alls”, stod i brevet som Dagens ETC har tagit del av.

Avnoterades när EQT klev in

Academedia har tidigare funnits på börsen, men avnoterades i samma veva som Wallenberganknutna EQT klev in som huvudägare år 2010. Sedan dess har mycket hänt. Året efter att riskkapitalbolaget tog över, 2011, hade koncernen en omsättning på 2,6 miljarder. Ifjol låg omsättningen på dryga 8,1 miljarder.

Under Academedias paraply samlas i dag omkring 500 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningsenheter i Sverige och Norge. Moderbolaget ägs till 94 procent av Marvin Holding Ltd, ett bolag med säte på Guernsey som i sin tur ägs av en EQT-fond.

Sex år efter EQT:s övertagande är nu det dags för riskkapitalbolaget att göra en så kallad ”exit”, det vill säga sälja Academedia vidare. Enligt det mejl som gick ut till cheferna i friskolekoncernen kommer EQT att vara kvar som ”stor ägare under en tid framöver.” Men klart är i alla fall att börsintroduktionen är en del i riskkapitalisternas plan att stegvis lämna företaget.

Läs vidare på nästa sida: ”Går inte göra kortsiktiga affärer”

Om Academedia

Enligt årsredovisningen för 2015 hade koncernen Academedia omkring 9 000 anställda på cirka 500 skolor runtom i Norge och Sverige.

Moderbolaget i koncernen ägs av det Guernseyregistrerade företaget Marvin Holding Ltd, som i sin tur ägs av en EQT-fond.

Omsättning 2005: 0,26 miljarder kronor

Omsättning 2011 (året efter EQT:s övertagande): 2,6 miljarder kronor

Omsättning 2015: 8,1 miljarder kronor