Lista.

2018-03-13 10:00

4 falska nyheter som fått genomslag

3 tips på källkritik i vardagen

Jorden är platt, läkemedelsbolagen vaccinerar ihjäl barn och FBI lägger ut chemtrails för att styra vår hjärnor. Nätets mest uppenbara galenskaper är lätta att genomskåda. Svårare kan det vara om budskapet verkar trovärdig och är snyggt förpackat.

Här är tre källkritiska tips.

1. Vem säger vad och varför? Klassisk källkritik går ut på att närläsa och analysera texter utifrån budskap och avsändare. I dag går det att ta en genväg via nätet. En snabb googling eller sökning på Wikipedia kan ge värdefull information om vem som står bakom texten och vad syftet är.

Verkar den som står bakom trovärdig? Är personen oberoende eller knuten till något specifikt särintresse? Verkar det finnas något bakomliggande syfte med texten, exempelvis ekonomiskt eller politiskt?   

2. Hur ser bevisföringen ut? Saklig argumentation som bygger på direkta citat, vedertagen fakta och forskningsdata signalerar hög trovärdighet. Är texten baserad på känsloargumentation med få eller svaga hänvisningar till vedertagen fakta bör den läsas med större försiktighet. Klassisk politisk propaganda och manipulation bygger i huvudsak på känsloargument.

3. Säger många samma sak? Att få uppgifter bekräftade av flera av varandra oberoende källor är en grundläggande journalistisk arbetsmetod som lätt kan översättas till källkritik i vardagen.

Googla texten. Har flera skrivit ungefär samma sak eller kommit till liknande slutsatser? Det tyder på hög trovärdighet. Går texten på tvärs med vedertagna fakta eller kommer den fram till väsentlig skilda slutsatser jämfört med andra texter i samma ämne? Låg trovärdighet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter